« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
POTENCIJALNI PARTNERI

EU i Kina obećali pojačati suradnju

Europska unija i Kina obećale su na summitu u Bruxellesu pojačati suradnju ali nisu uspjele smanjiti razlike u ključnim pitanjima poput kineske monetarne politike

Europska unija
Europska unija (Shutterstock)
Više o

Europska unija

,

Kina

,

suradnja

EU Kinu vidi kao potencijalnog strateškog partnera u Aziji i želi povećati svoj utjecaj u Pekingu dok Kina EU vidi kao svoje veliko tržište i izvor suvremenih tehnologija. EU i Kina imaju podudarnosti ali i razlika u pristupu. To ne treba spriječiti našu zajedničku volju da odnose dovedemo na višu razinu, rekli su predsjednik EU-a Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon razgovora.

Kineski premijer Wen Jiabao je rekao da je summit, trinaesti te vrste, trebao ostvariti napretke u konkretnim problemima. "Između Kine i EU-a postoji još određeni broj važnih tema koje dugo ostaju neriješene. To nije u skladu s temeljnim interesima obje strane", rekao je u uvodnom govoru prenošenom iz dvorane gdje se održavao skup.

Diplomati su, međutim, rekli da čelnici nisu ostvarili veliki napredak u glavnim spornim točkama dok su čelnici otkazali plan da održe konferenciju za tisak nakon skupa rekavši da nemaju više vremena. (hina/metro-portal)

06.10.2010. 23:28:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    07.10.2010. 10:39
    To Kina taktizira,svoju dominaciju nece prepustiti vise nikome,poucena americkom imperijom.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh