« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Udruženo do cilja

EU i Brazil zajedno protiv klimatskih promjena

Čelnici Europske unije i Brazila sastat će se u studenome kako bi pokrenuli diplomatsku kampanju za klimu

Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Brazil

,

klimatske promjene

,

zajednička kampanja

To je dosad najjača veza između razvijenog svijeta i svijeta u razvoju i označava zajednički pokušaj preuzimanja inicijative u raspravi kojom, po mišljenju mnogih promatrača, dominiraju SAD, Indija i Kina.

"Želimo povećati pritisak u toj raspravi o klimi: EU i Brazil sastat će se u studenome", rekao je švedski premijer Fredrik Reinfeldt, čija zemlja predsjeda EU-om.

On je na početku summita kazao da je Brazil "jedan od ključnih igrača u pregovorima o klimi... Stoga su klimatske promjene visoko na dnevnom redu". Isto tako je naglasio da bi bilo pozitivno kad bi Brazil mogao biti primjer za druge zemlje južne Amerike kada se radi o klimatskim promjenama.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je da će se na sastanku u studenom vidjeti "što možemo zajedno učiniti kako bi druge zemlje pristale na dogovor" u Kopenhagenu.

Trećim godišnjim summitom EU-a i Brazila dominirali su razgovori o klimatskim promjenama uoči sastanka u Kopenhagenu u prosincu.

Brazilski predsjednik Luis Inacio Lula da Silva rekao je da bi države trebale preuzeti odgovornost za stakleničke plinove koje ispuštaju, ali bi im se trebalo uzeti u obzir i očuvanje šuma koje upijaju plinove, poput amazonske prašume. (Hina/Metro-portal)

06.10.2009. 15:41:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh