« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
CRYPTO

EU-a traži regulaciju kriptovaluta

Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Nizozemska podupiru namjeru Europske komisije da predloži regulativu za fiksirane kriptovalute, vodeći računa o rizicima po monetarnu politiku

Siva zona... jako, jako siva...
Siva zona... jako, jako siva... (Arhiva)
Više o

kriptovaluta

Fiksirane kriptovalute (stablecoins) posebna su vrsta kriptovaluta čija je tržišna vrijednost vezana za vrijednost tradicionalne referentne imovine, poput dolara ili zlata, kako bi se izbjegle prekomjerne oscilacije.

Pozornost regulatora i središnjih banaka privukle su prošle godine, nakon što je Facebook najavio uvođenje libre, koja je prema prvotnoj zamisli trebala imati pokriće u više valuta i u državnim obveznicama.

Središnje banke i financijski regulatori strahovali su da bi libra mogla destabilizirati monetarnu politiku, olakšati pranje novca i narušiti privatnost korisnika. Neki su zaprijetili blokadom pa je Facebook odgodio i izmijenio projekt.

Europska komisija najavila je prijedlog regulative kriptovaluta a pet zemalja EU-a smatra da bi regulatorni okvir trebao sačuvati monetarni suverenitet Unije, ponuditi rješenja za rizike po monetarnu politiku i zaštititi potrošače.

Sve fiksirane kriptovalute trebale bi biti u paritetu s valutom za čiji su tečaj vezane, a rezervna imovina trebala bi biti denominirana u eurima ili drugim valutama zemalja EU-a i deponirana u instituciji koju je odobrio EU, stoji u pismu pet velikih zemalja EU-a.

Sve kompanije u sastavu projekta izdavanja fiksirane kriptovalute trebale bi biti registrirane u EU, dodaje se. Bude li usvojena, ta bi se regulativa odnosila i na udruženje koje planira izdavati libru a sjedište mu je u Ženevi, dodaje Reuters.

11.09.2020. 18:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh