« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
biogoriva

Etanol iz datulja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Biogorivo

,

etanol iz datulja

,

NaHoil

Alžirski poduzetnik planira 2011. početi proizvodnju NaHoila, ekološki čistog bioetanola na bazi datulja, koji će dodatno pojačati prehrambenu sigurnosti namirnica, izjavio je taj poduzetnik u Alžiru.

Tvrtka Oasis Ltd. sa sjedištem u Dubaju osmislila je proizvodnju NaHoila, "ekološki prihvatljivog arapskog bioetanola koji će poljoprivrednicima biti izvor prihoda", a u prvo vrijeme će se dobivati od viška proizvodnje alžirskih datulja, rekao je Brahim Zituni.

"Alžir proizvodi 300.000 tona datulja na godinu, od čega se tek polovica proda na tržištu, a ostatak služi kao stočna hrana", dodao je na konferenciji u sjedištu dnevnog lista El Mudžahid.

Datulje "sadrže 65 posto šećera i u početku mislimo preraditi u bioetanol 150.000 tona običnih datula (vrste feniks) koje nisu pogodne za jelo, dodao je Zituni.

S druge strane, čisti bioetanol će se moći koristiti u rafinerijama, umjesto olova ili benzena koji se trenutačno dodaju u gorivo radi oksidacije.

Zituni ističe da se s 5 posto bioetanola na litru benzina za 30 posto može smanjiti ispuštanje ugljikova monoksida. (hina/metro-portal)

 

22.11.2008. 18:53:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh