« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
26 KM PO LEDU

Estonija otvara najdužu cestu na svijetu preko zaleđenog mora

Estonija će u subotu otvoriti 26 km dugu cestu na ledu koja će kroz zaleđeni dio Baltika povezati glavnu luku Rohukulu s otokom Hiiumaaom

Fotografija vijesti
Više o

more

,

Estonija

,

ledena cesta

"Ledena cesta je otvorena u godini kad je zima dostatno hladna da se zaledi more i led podnese težinu automobila", rekao je glasnogovornik uprave autocesta Raido Randmaa. Po posebnu zakonu estonske autoceste moraju dati zeleno svjetlo kad sloj morskog leda dosegne debljinu od najmanje 25 centimetara, rekao je glasnogovornik i dodao da načelno čekaju debljinu leda od 30 cm.

Otvaranje ledene ceste između luke Rohukule i otoka Hiiumaa uvijek je važan događaj za otočane. Sigurnost prate specijalne ophodnje. Jedno od glavnih pravila je propuštanje jednog vozila svake dvije minute.

Još nije poznato koliko će najduža ledena cesta u Europi biti otvorena. Prošle je godine bila otvorena samo 11 dana u veljači. Randmaa je precizirao da je njihov najveći neprijatelj ne samo toplina već i velika hladnoća koja bi mogla izazvati pukotine u ledu.

U usporedbi s uobičajenim trajektnim prometom ledena cesta smanjuje put od Hiiumaa do kontinentalne Estonije s 2,5 na samo pola sata.

18.02.2011. 20:25:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh