« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
KRENULO OD POVRĆA?

Enterohemoragijska E. coli u Njemačkoj usmrtila dvije osobe

Sumnja se da je od ovog po život opasnog oblika bakterije Escherihie Coli oboljelo oko 300 osoba - uzrok je vjerojatno kontaminirano povrće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Enterohemoragijska E. coli

,

EHEC

,

Escherichia coli

Smrtonosan oblik bakterije E.coli proširio se preko većeg dijela Njemačke i uzrokovao velik broj jako oboljelih koji su morali biti hospitalizirani, potvrdile su danas njemačke vlasti, javlja Deutsche Welle. Zanimljivo je da su većina oboljelih odrasle osobe, a mnogi su od njih ozbiljno bolesni.

Tijekom vikenda jedna je osoba i preminula od posljedica zaraze. Riječ je o 83-godišnjoj starici koja je patila od simptoma zaraze nepunih 10 dana. Navodno je i jedna mlada žena u Bremenu preminula zbog posljedica zaraze ovom bakterijom, ali to još nije službeno potvrđeno, piše Bild koji dodaje kako liječnici vjeruju da će nalazi pokazati da je smrt nastupila zbog bakterije.

Slučajeva ima u Frankfurtu, Hamburku, Dusseldorfu i širom zemlje - više od 300 ljudi je dosad zaraženo, a mnogi od njih su već u teškom stanju. Infekcija ovom bakterijom može izazvati unutrašnje krvarenje, otkazivanje funkcije bubrega, grčeve u trbuhu, dijareju i anemiju.

Pretpostavlja se da se zaraza proširila putem kontaminiranog povrća, ali je u ovom slučaju neobično to što je zahvatila velik broj odraslih osoba, jer je ova infekcija inače karakteristična za djecu.

Oko 40 zaraženih osoba nalazi se na bolničkoj njezi. Glasnogovornik hamburške zdravstvene službe izjavio je kako je stanje vrlo ozbiljno.

Stručnjaci su poručili Nijemcima da povrće dobro operu prije jela i po mogućnosti ga prokuhaju dok se ne sazna uzrok zaraze. Otprilike tisuću slučajeva zaraze ovom bakterijom bilježi se u Njemačkoj svake godine, međutim uglavnom su žrtve djeca. 

24.05.2011. 16:20:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh