« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
Imaju li pravo?

Engleska crkva potiče škole da dozvole "istraživanje spolnog identiteta"

Djeci bi trebalo biti omogućeno da istražuju različite aspekte svojeg identiteta, bez da ih se pritom zlostavlja ili usuđuje

Hmmm
Hmmm (Arhiva)
Više o

spolovi

,

rodni identitet

,

Church of England

"Djeci bi trebalo biti omogućeno da istražuju različite aspekte svojeg identiteta, bez da ih se pritom zlostavlja ili usuđuje", savjet je to Engleske crkve upućen u više od 5 000 britanskih crkvenih škola.

Crkva u svojem novom pravilniku tvrdi da bi najmlađi trebali dobiti priliku istražiti tko su zapravo, pa tako i kojeg su spola, a kršćansko učenje ne bi se smjelo koristiti kako bi se ljude posramljivalo.

Djeca vrtićke, pa čak i mlađe dobi, prolaze takozvano "kreativno razdoblje", u kojem ih se ne bi smjelo poticati da odaberu tutu, tijaru i cipelice s visokim potpetica ili kacigu, mač i plašt superheroja, ovisno o tome kojeg su spola.

Prvi takav pravilnik ponašanja Engleska crkva izdala je prije tri godine, a sada ga samo nadopunjava. Njime svoje škole upozorava da se moraju aktivno boriti protiv bilo kakvih sukoba između učenika temeljenih na spolnoj diskriminaciji jer bilo kakva vrsta zlostavljanja ostavlja trajne posljedice na psihi indivisdualaca.

Tvrde da se djecu ne bi smjelo etiketirati od najranije dobi, a to okolina mnogo puta čini, namećući svoja očekivanja i osuđujući pojedince kada se pobune protiv njihove vizije "normalnoga".

Kenterburijski nadbiskup upozorava da svaka vrsta zlostavljanja dovodi do dubokih i trajnih posljedica u obliku mentalnih poremećaja, depresije i samoubojstva. Podsjeća da je svatko od nas stvoren na sliku Božju i kao takav bi trebao biti i prihvaćen. 

Nove su smjernice potaknule žustru debatu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a nesumnjivo i u svijetu.

 

Piše: Andrea Holi
13.11.2017. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh