« Žene
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
za izvanredne situacije

Nova kontracepcijska pilula za čak pet dana poslije

Francuska farmaceutska kompanija razvila je pilulu pomoću koje se neželjena trudnoća može spriječiti i 5 dana nakon spolnog odnosa.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

kontracepcija

,

pilula za dan poslije

,

nezaštićeni spolni odnos

,

ellaOne

,

hitna kontracepcija

HRA Pharma dobila je dozvolu za prodaju nove, djelotvornije pilule za dan poslije pod nazivom ellaOne te uskoro kreće s njenim plasmanom na europska tržišta. Pilula će se prvo naći u ljekarnama Engleske, Njemačke i Francuske, a nije poznato kada će doći u Hrvatsku.

„Istraživanja su pokazala da do nezaštićenog spolnog odnosa najčešće dolazi petkom i preko vikenda kada žene ne mogu jednostavno posjetiti ginekologa kako bi dobile recept za pilulu poslije. Zbog toga smo posebno sretni što smo uspjeli razviti elleOne i tako olakšati ženama naknadnu zaštitu", proučili su iz HRA povodnom izlaska pilule na tržište.

Dosadašnje pilule za dan poslije bazirane na Levonorgestrelu pokazale su se učinkovitima samo u prvih 48 sati nakon spolnog odnosa. EllaOne sadrži kemijski spoj Ulipristalacetat koji je i nakon pet dana podjednako efikasan u spriječavanju trudnoće, a da pritom ne prouzrokuje veće nuspojave u ženskom organizmu od uobičajene mučnine.

Pilula za dan poslije nije alternativa regularnoj kontracepciji nego se primjenjuje samo u izvanrednim situacijama i dostupna je samo uz predočenje liječničkog recepta.

08.09.2009. 17:58:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh