« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
NEONACIZAM

Ekshumirani ostaci Rudolfa Hessa zbog neonacista

Grob nacističkog zločinca postao je svetište nenoacistima koji svake godine pokušavaju organizirati mimohod do njega

Fotografija vijesti
Više o

Hitler

,

neonacizam

,

Rudolf Hess

Posmrtni ostaci Rudolfa Hessa ekshumirani su na groblju u gradu Wunsiedelu, nakon što je grobno mjesto postalo svojevrsno svetište različitim neonacističkim grupama, izvijesio je BBC. Ostaci će biti kremirani i raspršeni nad morem.

Hess je zarobljen 1941. godine kada je doletio u Veliku Britaniju i bio je osuđen na doživotni zatvor. Ubio se u berlinskom zatvoru 1987., kada je imao 93 godine.

Po njegovoj posljednjoj želji sahranjen je u bavarskom gradu Wunsiedelu gdje je njegova obitelj imala kuću za odmor i gdje su već bili pokopani njegovi roditelji.

Svake godine na obljetnicu njegove smrti neonacisti su pokušavali organizirati mimohod na groblje. Odluka suda od 2005. kojom su ta okupljanja zabranjena nije imala velikog učinka te je crkva odlučila prekinuti obiteljski najam groba od listopada 2011. godine.

Hessova unuka se žalila na tu odluku, izvijestio je list. Ona je na sudu uložila žalbu kako bi to spriječila, ali ju je na kraju župni odbor uvjerio da odustane od procesa i dopusti ekshumaciju.

Hess je bio jedan od najbližih Hitlerovih suradnika no 1941. je odletio sam, u navodno neovlaštenu samostalnu mirovnu misiju, u Škotsku gdje se njegov zrakoplov srušio. Hess je 40 godina proveo u zatvoru Spandau u Berlinu gdje se objesio u kolovozu 1987. godine.

21.07.2011. 21:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh