« Ekosfera
objavljeno prije 10 mjeseci i 11 dana
UPOZORENJE!

Ekosustavi u problemu zbog toplinskog vala

Visoke temperature diljem Europe ovaj su mjesec potaknule morski toplinski val u Mediteranu koji bi u narednim tjednima mogao opustošiti ekosustave i dovesti do nestanka niza vrsta

Vruće im je...
Vruće im je... (Arhiva)
Više o

Sredozemno more

,

toplinski val

,

živi organizmi

Ekstremna vrućina proteklih tjedana uzrokovala je šumske požare i dovela do tisuća smrti diljem Europe, no visoke temperature ne štete samo životu na kopnu.

Topliji zrak zajedno s promjenjivim morskim strujama i stabilnom površinom mora ugrijao je obalne mediteranske vode za nekoliko stupnjeva iznad prosječne temperature koja iznosi između 24 i 26 stupnjeva u ovo doba godine.

Između španjolskih Baleara i talijanske obale je 5 stupnjeva toplije nego u isto vrijeme prošle godine, objavila je u petak španjolska meteorološka agencija AMET, upozorivši da će temperature oko španjolske obale biti za 3 do 4 stupnja više najmanje do sredine kolovoza.

Vlasti u Cabo de Gati, na jugoistoku zemlje, izvijestile su kako je tamo u ponedjeljak zabilježena najviša temperatura mora u posljednjih deset godina - 28 stupnjeva. 

Morski toplinski valovi, daleko manje istraženi nego oni kopneni, sve su češći zbog klimatskih promjena te stvaraju dodatni pritisak na ekosustave već pogođene pretjeranim izlovom ribe i zagađenjem plastikom. 

Oceanolog Jean-Pierre Gattuso rekao je za Reuters da je more u blizini francuskog grada Nice 25. srpnja iznosila 29.2 stupnjeva, što je za 3.5 stupnja više nego istoga dana prošle godine. 

„Ovo je apsolutni rekord od najmanje 1994., a vrlo vjerojatno i prije toga", kazao je. 

„Oceani i mora su neka vrsta spužve za toplinu", objašnjava Gattuso. Morski toplinski valovi pogađali su Mediteran i od 2015. do 2019., dovodeći do nestanka morskog života, navodi studija španjolskog Instituta za maritimne znanosti. 

No, upozorava Gattuso, ovaj put su „duži i magnituda im je viša", najavivši propadanja ekosustava u kolovozu. 

 

01.08.2022. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.08.2022. 17:17
    More pretoplo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh