« Nogomet
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
MA DA?!

Ekonomisti predviđaju europskog prvaka

Njihov svijet su brojke i statistike. No mogu li ekonomski stručnjaci svojim metodama predvidjeti i rezultate predstojećeg EP-a u nogometu? Oni vjeruju da mogu – uz određena ograničenja…

Tko će biti prvak?
Tko će biti prvak? (Arhiva)
Više o

nogomet

,

Francuska

,

EP 2016.

,

europsko prvenstvo u nogometu

Nogomet i ekonomija imaju više toga zajedničkog nego što se na prvi pogled čini. Ekonomski stručnjaci njemačke kreditne institucije Dekabank pokušali su svojim uobičajenim makroekonomskim metodama izračunati šanse za pobjedu 24 nacionalne reprezentacije koje sudjeluju na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u nogometu u Francuskoj.

Kod izračuna vjerojatnosti pobjede ili poraza pojedine reprezentacije korišteni su modeli koji je inače koriste za ekonomske prognoze. Kako se u studiji Dekabanka navodi, na temelju rezultata dosadašnjih prvenstava stručnjaci su simulirali deset milijuna mogućih varijanti tijeka EP-a i obradili tako dobivene podatke.

„Na kraju pobijede - Nijemci"

No bilo da se radi o prognozama sportskih stručnjaka ili kompliciranim izračunima ekonomista, „22 muškarca 90 minuta trče za loptom i na kraju pobijede - Nijemci", kako je svojedobno izjavio nekadašnji engleski reprezentativac Gary Lineker. Ili kako piše u analizi Dekabanka: "Njemačka će u finalu pobijediti Španjolsku i postati prvak Europe." Kao vjerojatnost takvog ishoda EP-a navodi se 27,17846 posto.

Unatoč tim više ili manje preciznim predviđanjima, analitičari jedne druge njemačke banke, Berenberg Bank, su sigurni da će prvenstvo biti napeto - zahvaljujući slučaju. "Granica između sreće i nesreće je tanka. Mogući su promašeni golovi, pogrešne sudačke odluke ili ozljede važnih igrača", utvrdili su ekonomisti te banke u svojoj studiji koju su zajedno s kolegama iz Hamburškog instituta za svjetsko gospodarstvo (HWWI) izradili uoči Svjetskog prvenstva u nogometu 2014.

"Novac, jedinstvo i slučajnost"

Analitičar Berenberg Banka Jörn Quitzau ističe: "Najbolje prognoze daju uplate na kladionicama. Prema njima će europski prvak postati ili aktualni svjetski prvak Njemačka ili domaćin Francuska. No i slučajnost igra veliku ulogu u nogometu: u prosjeku u svakoj drugoj utakmici pobijedi momčad koja nije bila favorit." Quitzau je od 1998. više godina analizirao predviđanja na kladionicama njemačke Bundeslige, španjolske Primera División i engleske Premier League. Njegov zaključak: "Tri glavna faktora uspjeha u nogometu jesu: financijske mogućnosti, jedinstvo momčadi i slučajnost."

Analitičari Dekabanka su čak testirali pouzdanost svojih modela izračunavanja na temelju prošlog EP-a 2012. godine. I utvrdili: "Tadašnja pobjeda Španjolske bi stvarno bila predviđena, ali ne i dobar rezultat Italije." Talijani su prije četiri godine uspjeli ući u finale. Ovoga puta bi, ako je vjerovati ekonomistima, trebali ispasti u četvrtfinalu protiv Njemačke.

Ekonomisti priznaju da njihove prognoze nisu posve pouzdane. Recimo, proračuni iz 2012. godine su predviđali da će se Nizozemska uspjeti plasirati u sam vrh. Na kraju je završila bez bodova kao posljednja u svojoj skupini i ispala. No na predstojećem EP-u Nizozemci ekonomistima ne mogu pomrsiti račune: najljući protivnik njemačke reprezentacije ovoga puta se nisu uspjeli kvalificirati za prvenstvo.

30.05.2016. 10:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh