« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
NAPOKON

EK ublažava mjere za putovanja

EU trenutno dopušta ulazak u turističke i druge neesencijalne svrhe državljanima sedam zemalja, a novom preporukom Komisije taj će se popis proširiti

Napokon ide na bolje?
Napokon ide na bolje? (Arhiva)
Više o

top putovanja

,

EK

Europska komisija preporučila je da se dopusti ulazak u Europsku uniju bez dodatnih restrikcija inozemnim državljanima koji su u potpunosti cijepljeni protiv bolesti  COVID-19, a stižu iz država s povoljnom epidemiološkom situacijom. 

EU trenutno dopušta ulazak u turističke i druge neesencijalne svrhe državljanima sedam zemalja, a novom preporukom Komisije taj će se popis proširiti.

Europska komisija predlaže dopuštanje ulaska u EU za neesencijalne razloge ne samo za sve osobe koje stižu iz država s dobrim epidemiološkim situacijama, nego i za one koji su primili posljednju preporučenu dozu cjepiva koje je odobrio EU, priopćeno je iz Komisije. 

To bi se moglo proširiti i na cjepiva koja su na listi za hitnu upotrebu Svjetske zdravstvene organizacije. 

Dodatno, Komisija predlaže podizanje granice vezane uz broj novih slučajeva zaraze koji se koristi za odlučivanje o listi država iz kojih se dopuštaju putovanja, dodaje se u priopćenju.

Kako bi ograničila uvoz novih varijanti koronavirusa, Komisija predlaže i 'ručnu kočnicu' koja bi omogućila brzo uvođenje ograničavanja putovanja u slučaju da se u nekim državama zdravstvena situacija pogorša.

Članice EU-a o svom pristanku na prijedlog Komisije razgovarat će u utorak.

05.05.2021. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh