« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
SVAĐA

EK ponovno o Appleu

Europska komisija optužila je Apple za kršenje pravila o konkurenciji zbog načina na koji vodi svoj App Store

I opet na tapeti...
I opet na tapeti... (Arhiva)
Više o

Apple

,

Europska komisija

,

Spotify

Europska povjerenica Margrethe Vestager na Twitteru je napisala da "Appleovi potrošači gube" zbog politike američkog tehnološkog diva.

To se odnosi na tužbe koje je prije dvije godine podnijela aplikacija za puštanje glazbe Spotify tvrdeći da Apple guši inovacije u IT industriji.

Apple se sada suočava s velikom novčanom kaznom, a možda će biti prisiljen promijeniti svoje politike ako njegovi argumenti ne uvjere regulatore.

Ranije su iz Applea negirali bilo kakvo nepravdu.

Regulatori Europske komisije i SAD-a vode niz istraga u vezi s Appleovim App Storeom, uključujući to je li naknada od 30 posto za kupnju aplikacija poštena.

Programeri su sve više frustrirani zbog tzv. Appleova poreza.

Pod pritiskom programera i regulatora, Apple je smanjio proviziju na 15 posto za bilo kojeg programera koji ima manje od milijun funti godišnjeg prihoda.

Tvrtka za e-trgovinu Rakuten podnijela je žalbu Europskoj komisiji u ožujku prošle godine, navodeći da je protukonkurentno uzimati proviziju za e-knjige prodane putem App Storea dok promoviraju vlastitu uslugu Apple Books. Taj će se slučaj razmatrati odvojeno.

Epic Games, autori popularne videoigre Fortnitea, također su podnijeli sličnu žalbu kao dio tekućeg spora s Appleom zbog toga što im se prodaja aplikacija pala za 30 posto.

Nakon tog je poteza Apple uklonio igru iz App Storea.

03.05.2021. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh