« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
ZANIMLJIVO

Einsteinova pisma prodana na dražbi

U jednom je Einstein napisao da "ako je Bog stvorio svijet, njegova prva briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas"

Zanimljiva privatna korespodencija velikog znanstvenika
Zanimljiva privatna korespodencija velikog znanstvenika (Arhiva)
Više o

Albert Einstein

,

pisma

,

pisma o bogu

Pisma koje je pisao znanstvenik Albert Einstein o Bogu, Izraelu i fizici prodana su za 210.000 dolara na aukciji u Jeruzalemu, a najvišu cijenu dostiglo je ono o stvaranju svijeta.

Osam pisama napisanih na engleskom jeziku od 1951. do 1954. godine s Einsteinovim potpisom prodano je u aukcijskoj kući Winners, koja je prvobitno procijenila njihovu ukupnu vrijednost izmedju 31.000 i 46.000 dolara.

Najviše, 84.000 dolara, ponuđeno je za pismo eminentnom fizičaru Davidu Bohmu, prenose izraelski mediji. U njemu je Einstein napisao da "ako je Bog stvorio svijet, njegova prva briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas". Napisano je u veljači 1954., godinu dana prije Einsteinove smrti.

U drugom pismu Bohmu, prodanom za 50.400 dolara, Einstein je diskutirao o vezi koju je njegov koledž uspostavio između kvantne teorije i teorije relativnosti."Moram priznati da nisam sposoban pogoditi kako se takva veza može postići", napisao je on u pismu pisanom pisaćom mašinom koje sadrži jednadžbu ispisanu čitko rukom i piščev potpis.

Izraelski iluzionist i mađoničar Uri Geller kupio je pismo iz 1954. godine u kome Einstein diskutira o mogućem Bohmovu preseljenju u Izrael. Aukcijska kuća peiopćila je da su pisma pripadala pokojnoj Bohmovoj udovici.

22.06.2017. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh