« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
COOL

SAD u iščekivanju potpune pomrčine Sunca

Tijekom pomrčine 21. kolovoza, Mjesec će proći između Sunca i Zemlje i potpuno zakriliti Sunce, a jedino će vidljiva na nebu ostati sunčeva vanjska atmosfera - korona

Čeka se potpuna pomrčina Sunca 21. kolovoza
Čeka se potpuna pomrčina Sunca 21. kolovoza (DeviantArt)
Više o

potpuna pomrčina Sunca

,

21. kolovoza

Prva potpuna pomrčina Sunca u kontinentalnom dijelu SAD-a u posljednjih sto godina će, kako se očekuje, privući brojne promatrače i prouzročiti zastoje u prometu kako će nebo bivati sve tamnije, od Oregona do Južne Karoline, objavile su u vlasti.

Tijekom pomrčine 21. kolovoza, Mjesec će proći između Sunca i Zemlje i potpuno zakriliti Sunce, a jedino će vidljiva na nebu ostati sunčeva vanjska atmosfera - korona.

Prva je to potpuna pomrčina Sunca, od jedne do druge obale Amerike od 1918. i ako vrijeme bude naklonjeno, ljudi će moći promatrati kako Mjesečeva 113 kilometara široka sjena prelazi preko 14 država, od Oregona do Južne Karoline. Kako je 200 milijuna Amerikanaca samo na dan vožnje od objavljene putanje Mjesečeve sjene, ravnatelji nacionalnih parkova i autocesta očekuju navalu prometa.

"Pripremite se", kazao je direktor Savezne uprave za autoceste Martin Knopp na konferenciji za novinare, upozorivši vozače da se ne mogu samo pojaviti i zaustaviti se bilo gdje uz cestu.

"To nije vrijeme da samo zaustavite automobil uz cestu", kazao je Knopp.

Skupine promatrače, turističke grupe i brojni znanstvenici će se uputiti u oregonsku pustinju na sjeverozapadu Oregona i tražiti povoljne vremenske uvjete za promatranje.

Potpune pomrčine Sunca pojavljuju se na Zemlji gotovo svake godine, ali Mjesečeva sjena obično prekrije oceane ili neka daleka i zabačena mjesta.

Cijela Sjeverna Amerika će doživjeti djelomičnu pomrčinu Sunca, iako je razlika između potpune i djelomične pomrčine "doslovce razlika između noći i dana", kazao je astronom Rick Fienberg iz Američkog astronomskog udruženja.

Tijekom potpune pomrčine temperatura padne, a horizont biva okupan bojama zalaska sunca.

"Nebo poprima duboko plavu boju sumraka, a pojave se blistave zvijezde i planeti. Životinje i ptice se ponašaju vrlo čudno, kao da je dan nestao", pojasnio je astronom.

NASA je priopćila da u cilju izučavanja fizike Sunca i drugih eksperimenata namjerava lansirati istraživačke zrakoplove i balone za velike nadmorske visine. Američka svemirska agencija će uživo emitirati pomrčinu s lokacija uzduž puta mjesečeve sjene.

Stručnjaci upozoravaju da je jedino sigurno vrijeme kada promatrači mogu skinuti posebne naočale i pogledati u Sunce je tijekom potpune pomrčine, kada je površina Sunca potpuno zaklonjena Mjesecom.

26.06.2017. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh