« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
energija jednako...

Einstein uspješno dokazan

Famozni e=mc2 napokon je dobio čvrstu znanstvenu potvrdu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Albert Einstein

,

Opća teorija relativnosti

,

Specijalna teorija relativnosti

,

kvantna kromodinamika

Udruženi napori francuskih, njemačkih i mađarskih fizičara i nekoliko superkompjutora potvrdilo je, ponovno, točnost Einsteinove znamenite formule e=mc2. Cijeli konzorcij mozgova, predvođen Laurentom Lellouchom iz francuskog Centra za teorijsku fiziku priredio je izračune za procjenu mase protona i neutrona, dijelova jezgre atoma.

Prema modelu konvencionalne fizike čestica, protoni i neutroni napravljeni su od još manjih čestica, poznatih pod imenom kvarkovi, a oni su sačinjeni od gluona. Čudna činjenica u toj teoriji je slijedeća: masa gluona je nula, a kvarkova tek pet posto ukupne mase jezgre atoma. Postavlja se pitanje što je s ostalih 95% i gdje se nalaze.

Odgovor je, prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Science, u energiji kretanja i interakciji gluona i kvarkova. Pojednostavljeno, energija i masa su jednaki, baš kao što je predložio Einstein u svojoj Specijalnoj teoriji relativnosti još 1905. godine. Poznata formula zapravo pokazuje kako masa može biti pretvorena u energiju i obrnuto.

„Sve do sada ovo je bila hipoteza, a upravo smo je uspjeli potvrditi prvi puta u povijesti!"

Protekle je godine cijela poplava podataka koje su osigurali ubrzivači čestica potvrđivala teoriju, a i istraživanje pulsara potvrđivalo je Opću teoriju relativnosti.

Formula se koristila mnogo puta za izračun količine energije koja bi se oslobodila u slučaju da se određena masa pretvori u energiju, a najpoznatija je primjena u izgradnji atomskog naoružanja. No, primjena u svijetu sub-atomskih čestica, u jednadžbama koje se zovu kvantna kromodinamika pokazala se teškom.

No, dovoljna količina malih sivih stanica udruženih s gomilom čipova uspjela je shvatiti viziju čovjeka koji je pred više od stotinu godina napisao nešto što se do sada nije moglo
22.11.2008. 19:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh