« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
NEZADOVOLJSTVO

Egipćani ponovno na trgu Tahrir

Nezadovoljni doživotnom kaznom za bivšeg predsjednika Mubaraka te oslobađanjem njegovih suradnika, više tisuća Egipćana prosvjedovalo je na glavnom trgu u Kairu

Fotografija vijesti
Više o

Egipat

,

Kairo

,

prosvjedi Egipat

,

Trg Tahrir

Više tisuća Egipćana izašlo je na glavni gradski trg Tahrir i time iskazalo svoje nezadovoljstvo presudom Hosniju Mubaraku te oslobađanju njegovih glavnih dužnosnika, prneosi Hina.

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u nezadovoljni time što je Mubarak osuđen na doživotni zatvor, a ne na smrt, i oslobađanjem krivnje njegovih sinova i suradnika.

Sud u Kairu osudio je u subotu Mubaraka te bivšeg ministra unutarnjih poslova Habiba el-Adlija na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu oko 850 prosvjednika koji su početkom 2011. tražili Mubarakov silazak s vlasti nakon 30-godišnje vladavine. Sud je oslobodio krivnje dvojicu Mubarakovih sinova i šestoricu bivših visokih dužnosnika sigurnosti.

U presudi, međutim, nitko nije izravno proglašen odgovornom za smrt stotina prosvjednika. Udruge za zaštitu ljudskih prava drže da je oslobađanje šestorice visokih sigurnosnih dužnosnika ruganje pravdi što može potaknuti kulturu nekažnjavanja u policiji.

Presuda je izrečena između dva kruga predsjedničkih izbora na kojima će se 16. i 17. lipnja sučeliti islamistički kandidat Mohamed Morsi i bivši Mubarakov premijer Ahmed Šafik.

Mnogi Egipćani koji su glasovali za kandidate centra u prvom krugu sada su suočeni s nemogućim izborom, jer im nije prihvatljiv ni islamist ni dužnosnik bivšeg režima. "Ne Mursiju, ne Šafiku, revolucija je stigla samo do pola puta", piše na jednom od transparenata izvješenih na Tahriru i poziva se na bojkot izbora.

06.06.2012. 07:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh