« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OSJETLJIVA SITUACIJA

Egipćani oženjeni Izraelkama gube državljanstvo

Tisuće Egipćana, napose onih koji su živjeli u Iraku u vrijeme Zaljevskog rata 1990., moralo je napustiti zemlju; otišli su za poslom u Izrael gdje se velik broj njih oženio

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Egipat

,

brak

,

Kairo

,

državljanstvo

,

IP

,

IPv6

Visoki upravni sud u Kairu potvrdio je u subotu presudu kojom se Egipćanima oženjenim za Izraelke oduzima državljanstvo, u predmetu koji zorno prikazuje osjetljivost tog pitanja u Egiptu, unatoč potpisanom mirovnom ugovoru s Izraelom prije više od trideset godina.

Sudac Muhamed al-Huseini presudio je da ministarstvo unutarnjih poslova mora zatražiti od vlade da poduzme nužne korake kako bi Egipćanima oženjenim za Izraelke i njihovoj djeci oduzelo državljanstvo. Na odluku Visokog suda nije moguća žalba.

Sudac je istaknuo da se odluka ne odnosi na Egipćane oženjene za izraelske Arapkinje.

"Slučaj muškaraca (Egipćana) oženjenih za izraelske Arapkinje razlikuje se od slučaja onih oženjenih za Izraelke židovskog podrijetla jer (izraelski Arapi) žive pod izraelskom okupacijom", rekao je Huseini na sudu.

"Odluka suda vodi računa o nacionalnoj sigurnosti Egipta", istaknuo je.

Tisuće Egipćana, napose onih koji su živjeli u Iraku i u vrijeme Zaljevskog rata 1990., moralo je napustiti zemlju; otišli su za poslom u Izrael, gdje se velik broj njih oženio. Egipat je 1979. bio prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni ugovor sa židovskom državom. Pitanje veza s Izraelom i dalje potiče polemike u egipatskom društvu. (hina/metro-portal)

05.06.2010. 22:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh