« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
BEZ NEUTRALNOSTI

Egipatski vojnici privode prosvjednike

Egipatskoj vojsci je 28. siječnja naređeno da izađe na ulice kako bi vratila red a prosvjednici su je pozdravili kao neutralnu silu

Egipatska vojska i prosvjednici
Egipatska vojska i prosvjednici (YouTube)
Više o

vojska

,

Egipat

,

prosvjedi

,

Hosni Mubarak

Egipatska vojska privela je desetke Egipćana uključenih u masovne prosvjede protiv vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka a neke od njih je zlostavljala u pritvoru, rekle su u četvrtak skupine za zaštitu ljudskih prava iz SAD-a i egipatski aktivisti, prenosi Hina. Egipatskoj vojsci je 28. siječnja naređeno da izađe na ulice kako bi vratila red a prosvjednici su je pozdravili kao neutralnu silu. Vojska je rekla da će štititi prosvjednike od Mubarakovih pristaša koji su ih napadali, ali je od njih zatražila i da se vrate kućama.

"Od 31. siječnja Human Rights Watch je dokumentirao proizvoljna uhićenja vojne policije najmanje 20 prosvjednika koji su napuštali ili išli prema trgu Tahrir", rekla je organizacija Human Rights Watch (HRW) u izjavi. "Većina tih uhićenja dogodila se u blizini trga ili drugim dijelovima Kaira odakle su prosvjednici donosili opskrbu na trg", navodi se u izjavi. HRW je rekao da je dokumentirao najmanje pet slučajeva mučenja. Jedan oslobođeni pritvorenik je HRW-u rekao da su vojni časnici 1. veljače elektro-šokovima zlostavljali najmanje 12-ero privedenih.

Vojska je zanijekala zlostavljanja prosvjednika. "Oružane snage niječu zlostavljanje prosvjednika. Oružane snage drže se načela zaštite mirnih prosvjednika i nije nikada, niti će ikada, pucati na prosvjednike", rekao je izvor iz oružanih snaga odgovarajući na optužbe. HRW je rekao da je najmanje 119 ljudi privedeno otkako je vojska izašla na ulice. Voditelj Egipatske inicijative za ljudska prava Hossam Baghat ocijenio je da vojska "nije neutralna" te da "sudjelovanje vojske u aparatu zlostavljanja predstavlja veliki korak natrag za poštivanje ljudskih prava". Voditelj Centra za gospodarska i društvena prava Khaled Ali rekao je da je bio nazočan kada je prošli tjedan vojna policija upala u pravni centar Hisham Mubarak. "Vojna policija zauzela je ured i počela govoriti da je to špijunska ćelija", ustvrdio je.

10.02.2011. 19:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh