« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NAKON ODLASKA MUBARAKA

Egipatska vojska neće praviti probleme

Egipatski vojska je priopćila da će aktualna vlada ostati na dužnosti dok se ne sastavi nova, te da će Egipat poštovati međunarodne sporazume

Fotografija vijesti
Više o

vojska

,

Egipat

,

prosvjedi

,

Hosni Mubarak

"Sadašnja vlada i guverneri vodit će poslove do uspostave nove vlade", rekao je jedan visoki vojni časnik u izjavi koju je prenijela državna televizija dan nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka.

"Arapska Republika Egipat predana je svim regionalnim i međunarodnim obvezama i ugovorima", kazao je. Među tim sporazumima je i mirovni sporazum iz 1979. s američkim saveznikom Izraelom koji je sa zabrinutošću pratio razvoj događaja u Egiptu, prenosi Hina. Egipat i Jordan jedine su arapske zemlje koje imaju potpisan mirovni sporazum s Izraelom.

U međuvremenu su se tisuće ljudi ponovo vratile na trg Tahrir, ali ovaj put ne zbog prosvjeda, nego zbog slavlja i čišćenja središnjeg kairskog trga. Uklanjaju se šatori u kojima su prosvjednici boravili za trajanja prosvjeda i metu ulice. Kako javljaju agencije, raspoloženje na trgu je slavljeničko. Vojska nije ukinula policijski sat, koji je bio na snazi tijekom trajanja prosvjeda, ali ga je skratila za četiri sata i on sada stupa na snagu u ponoć.

Tijekom dana oglasila se i Saudijska Arabija, zemlja u koju se sklonio bivši tuniski diktator Zin El Abidin Ben Ali i za koju se spekulira da bi mogla postati utočište Hosnija Mubaraka ukoliko atmosfera u Šarm El Šeiku za njega postane neugodna, i pozdravila mirnu tranziciju vlasti u Egiptu.

12.02.2011. 17:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh