« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BLOKADA POSVUDA

Egipat završava podzemni zid na granici s Gazom

Palestinci su već poručili da će zid, čiju izgradnju Egipat nije službeno priznao, biti neunčinkovit jer će jednostavno kopati dublje

(Getty Images)
Više o

Egipat

,

tuneli Hamasa

,

blokada Gaze

Egipat je gotovo dovršio izgradnju podzemnog čeličnog zida duž granice s Pojasom Gaze, kako bi se spriječilo krijumčarenje kroz tunele, izvijestio je vodeći egipatski list Al-Masri al-Jum.

List izvješćuje da je izgradnja ubrzana u zadnjih nekoliko tjedana. Najmanje 45 čeličnih ploča isporučeno je Egiptu samo u zadnja dva dana. Egipat nikad nije eksplicitno potvrdio informaciju o izgradnji takvoga zida, no predsjednik Hosni Mubarak prošli je tjedan izjavio kako je "utvrđivanje" duž granice važno za "nacionalni suverenitet" te da o tomu ne treba voditi posebne rasprave.

Njegova izjava odgovor je na sve veće kritike koje stižu iz regije, ali i iz zemlje te na izraelsku blokadu Pojasa Gaze otkad je Hamas preuzeo kontrolu nad tim dijelom 2007.

Krijumčari su koristili podzemne tunele za dopremu raznih potrepština, ali i oružja i droge u Pojas Gaze, otkako je uvedena blokada. Oni tvrde da će čelični zid biti neučinkovit, jer će jednostavno "nove tunele kopati dublje" te da nekoliko tunela dubljih od 20 metara, kolika je navodna dubina zida, već postoji. (hina/metro-portal)

02.02.2010. 13:16:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh