« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
KRIUMČARENJE ROBE

Egipat uništio 12 švercerskih tunela prema pojasu Gaze

Tuneli su pronađeni na više mjesta na kratkoj graničnoj crti na Sinaju, a služili su za švercanje robe u pojas Gaze

tunel
tunel (Wikipedia)
Više o

Egipat

,

pojas Gaze

,

krijumčarenje

Egipat je uništio 12 tunela koji su služili za krijumčarenje robe u pojas Gaze, objavili su u subotu egipatski sigurnosni izvori. Prema navodima predstavnika egipatskih sigurnosnih snaga, egipatski vojnici koji su sudjelovali u uništavanju tunela bili su u kontaktu s dužnosnicima u Gazi kako bi bili sigurni da u tunelima nema ljudi.

Nakon što su izraelske snage u svibnju zaustavile brodove koji su prevozili pomoć u Gazu, pri čemu je poginulo devet turskih aktivista, Izrael i Egipat donekle su popustili u kontroli pošiljaka robe koju je Izrael zabranio uvoziti u Gazu.

Izrael sada dopušta uvoz više vrsta prehrambenih proizvoda te građevni materijal, koji je me đutim odobren samo za korištenje u okviru projekata Ujedinjenih naroda, dok su stanovnici Gaze i dalje ovisni o krijumčarskim tunelima.

Blokada Gaze pooštrena je nakon što je islamistička skupina Hamas 2007. preuzela nadzor nad tim područjem. Od tada Izrael onemogućuje i izvoz iz Gaze, a blokada bi se trebala ukinuti ove godine.

Egipat je u lipnju otvorio granični prijelaz Rafah, no mnogi Palestinci se žale da im je unatoč tome onemogućen prolaz u Egipat.(hina/metro-portal)

28.08.2010. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh