« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ČEKAJUĆI REFORME

Egipatska vlada na prosvjednike šalje vojsku ako pokušaju preuzeti vlast

"Moramo očuvati ustav čak i ako se mijenja, jer će to zaštiti zemlju od pokušaja nekih pustolova da preuzmu vlast i nadziru proces tranzicije", rekao je ministar vanjskih poslova Egipta

Egipatski tenkovi u Kairu
Egipatski tenkovi u Kairu (YouTube)
Više o

vojska

,

Egipat

,

ustav

,

prosvjedi

,

Hosni Mubarak

Egipatska vojska mogla bi djelovati kako bi zaštitila nacionalnu sigurnost u slučaju da "pustolovi" pokušaju preuzeti vlast, rekao je egipatski ministar vanjskih poslova u srijedu, očigledno misleći na prosvjednike koji nastoje reorganizirati vladajući sustav, prenosi Hina. "Moramo očuvati ustav čak i ako se mijenja, jer će to zaštiti zemlju od pokušaja nekih pustolova da preuzmu vlast i nadziru proces tranzicije", rekao je ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit. "Oružane snage bi bile primorane braniti ustav i egipatsku nacionalnu sigurnost... i našli bi se u krajnje ozbiljnoj situaciji", rekao je.

Vojsci je zapovijeđeno da izađe na ulice 28. siječnja kada je policija izgubila nadzor nad ulicama koje se zauzeli prosvjednici tražeći da predsjednik Hosni Mubarak odstupi s dužnosti. Ministar je izjave dao u razgovoru za televiziju Al Arabiya a prenijela ih je agencija MENA. Predsjednik Mubarak je ovlastio svog potpredsjednika Omara Suleimana da počne razgovore s oporbenim skupinama o političkim reformama. Reforme bi uključivale izmjene ustava kako bi se ublažili zahtjevi kandidature za predsjednika, ograničio broj predsjedničkih mandata te druge političke promjene.

09.02.2011. 21:36:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh