« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Egipat obnavlja palestinske pregovore o pomirbi

Egipat koordinira razgovore Hamasa i Fataha

Sastanak Abas - Mubarak
Sastanak Abas - Mubarak (AFP)
Više o

Palestina

,

Egipat

,

Hamas

,

Mahmud Abas

,

Hosni Mubarak

,

Fatah

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da Egipat planira obnoviti pregovore o pomirbi svojega Fataha i gerilske skupine Hamasa koji drži pojas Gaze.

Abas se u nedjelju u Kairu sastao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i nakon sastanka rekao novinarima da će Egipat odmah početi koordinirati razgovore Hamasa i Fataha. Palestinski predsjednik tvrdi da ničim ne uvjetuje taj dijalog.

Abasova spremnost na nove pregovore s Hamasom pojavila se nakon što je više od godine dana odbijao razgovarati s tim islamističkim pokretom dok Hamas ne vrati Fatahu nadzor nad Gazom.

Egipat često posreduje u sporovima među Palestincima, a zasad se ne zna je li Hamas spreman na te pregovore.

Hamas službeno pripadnike Fataha smatra odgovornima za eksploziju u petak kad su poginula petorica Hamasovaca i jedna djevojčica. To je bila treća eksplozija toga dana i riječ je o najžešćem internom palestinskom nasilju otkad je Hamas preuzeo vlast nad Gazom od sekularnoga Fataha predsjednika Mahmuda Abasa.

Abasova se vlast sada svodi samo na područje okupirane Zapadne obale. Palestinski je predsjednik usprkos Hamasu nastavio mirovne pregovore s Izraelom.  (HINA)

27.07.2008. 20:20:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh