« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
RIGHT LIVELIHOOD

Edward Snowden dobio alternativnog Nobela

Edward Snowden primio je jučer švedsku nagradu Right Livelihood za doprinos čovječanstvu, koja se često naziva alternativnim Nobelom

Nagrada ide u prave ruke
Nagrada ide u prave ruke (Arhiva)
Više o

Right Livelihood

,

alternativni Nobel

,

Edward Snowden

Počasna nagrada Right Livelihood je dodijeljena Edwardu Snowdenu za njegovu odvažnost i sposobnost da otkrije neviđene razmjere nadzora koji provodi neka država i koji koči demokratske procese i temeljna ustavna prava, ističe u priopćenju zaklada iz Stockholma koja svake godine dodjeljuje tu nagradu.

Budući da je nagrada "počasna", bivši djelatnik Američke sigurnosne agencije (NSA) neće primiti 500.000 švedskih kruna (gotovo 54.500) eura koliko dobivaju laureati.
Umjesto toga, nagradom će se financirati Snowdenova obrana na sudu.

Snowden (31) dijeli nagradu s Alanom Rusbridgerom, glavnim urednikom britanskog lista The Guardiana u suradnji s kojim je objavio otkriće.

Još tri osobe primit će ovu nagradu ove godine: pakistanska odvjetnica i aktivistkinja za ljudska prava Asma Jahanger, još jedan aktivist za ljudska prava Basil Fernando iz Šri Lanke i američki autor koji je još 1980-ih upozoravao na posljedice klimatskih promjena Bill McKibben.

Nagradu Right Livelihood je 1980. ustanovio njemačko-švedski državljanin Jakob von Uexkull, bivši zastupnik u Europskom parlamentu iz stranke Zelenih. Nastala je nakon odbijanja Nobelove zaklade da ustanovi nagradu za okoliš i razvoj, zbog čega je dobila naziv alternativne Nobelove nagrade.

25.09.2014. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh