« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
NEOČEKIVANO

Ecstasy - zabranjeni lijek protiv leukemije

Znanstvenici iz Velike Britanije otkrili su kako aktivni sastojci ove popularne droge pomažu u borbi protiv leukemije i drugih oblika raka krvi

Fotografija vijesti
Više o

leukemija

,

leukemija istraživanja

,

ecstasy

Iako znanstvenici već duže vrijeme nagađaju kako bi aktivni sastojci popularne ulične droge ecstasy mogli imati i neke blagotvorne učinke na zdravlje, sve do sada nije provedeno niti jedno veliko istraživanje koje bi nedvojbeno dokazalo tako nešto.

Istraživači sa Sveučilišta u Birminghamu šest su godina radili na istraživanju učinka ecstasya na bijela krvna zrnca te otkrili kako modificirana verzija ove droge pomaže u borbi protiv leukemije i drugih oblika raka krvi.

Znanstvenici su u laboratoriju razvili i novu verziju ove droge, čiji je učinak na leukemiju i do 100 puta jači od onog nemodificirane verzije. Iako to ne znači da ćemo u bližoj budućnosti vidjeti konkretan lijek za široku primjenu, uskoro bi mogla početi prva klinička ispitivanja na ljudima.

„Mogućnost da amfetamini napadaju stanice koje uzrokuju rak krvi vrlo je uzbudljiva. Ovo je važan korak u borbi protiv ove opake bolesti", rekao je dr. David Grant, voditelj istraživanja.

Dodao je i kako je istraživanje pokazalo da bi količina nemodificirane droge koju pacijent mora uzeti da pobijedi leukemiju bila smrtonosna, stoga su znanstvenici morali pronaći način da maksimalno smanje negativne nuspojave lijeka, a pritom održe njegovu učinkoviost.

Hoće li u narednih nekoliko godina ovaj lijek postati dostupan za široku primjenu, ostaje za vidjeti.

19.08.2011. 16:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh