« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
SMRTONOSNA BAKTERIJA

ECEH do sada usmrtila 22 ljudi u Europi

Čak 21 žrtva zaraze uzrokovane bakterijom E.coli dolazi iz Njemačke

zaraza e.coli ne jenjava
zaraza e.coli ne jenjava (DeviantArt)
Više o

E.Coli

,

zaraza E.coli

,

ECEH

Epidemija povezana s bakterijom ECEH uzela je svoju 22. žrtvu u Europi, među kojima je čak 21 u Njemačkoj, objavilo je Europsko središte za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u svom posljednjem izvješću, javlja Hina.

U zemljama Europske unije zabilježeno je 1.605 slučajeva zaraze enterohemoragičnom bakterijom Escherichiom coli (ECEH), a još 658 ih ima hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), dodaje ECDC.

Golema većina tih slučajeva zabilježena je u Njemačkoj, žarištu zaraze, s 1.536 slučajeva ECEH-a i 627 HUS-a.

U odnosu na dan ranije, ECDC je u nedjelju izvijestio o 328 novih slučajeva ECEH-a i 107 HUS-a. Bolest se najviše proširila u Njemačkoj, gdje je u zadnja 24 sata dojavljeno o 323 nova slučaja ECEH-a i 107 HUS-a. No ECDC javlja i o četirima novim slučajevima ECEH-a u Velikoj Britaniji i o jednom u Danskoj.

Švedska je usto u nedjelju, nakon objavljivanja ECDC-ova izvješća, izvijestila o jednom novom slučaju zaraze ECEH-om, čime se ukupni broj osoba pogođenih epidemijom u toj zemlji popeo na 47 (32 ECEH-a i 15 HUS-a), po švedskom Institutu za kontrolu prenosivih bolesti (Smittskyddsinstitutet).

Još se ne zna što je izvor zaraze ovom bakterijom, ali je njezin soj Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala kao rijedak oblik bakterije Escherichie coli pod oznakom "O104:H4". Taj je soj bio poznat, ali je ovo prvi put da je otkriven tijekom epidemije.

05.06.2011. 18:54:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh