« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
KRIZA EUROZONE

ECB će kupovati talijanske i španjolske obveznice

ECB je već otkupio oko 76 milijardi eura vrijednih obveznica Grčke, Irske i Portugala, uglavnom prošle godine

Fotografija vijesti
Više o

eurozona

,

Italija

,

Španjolska

,

Europska središnja banka (ECB)

Europska će središnja banka kupovati španjolske i talijanske državne obveznice kako bi suzbila dužničku krizu koja sve više prijeti eurozoni, prenosi Hina.

Nakon neuobičajene konferencije u nedjelju navečer, ECB je pozdravio najave novih mjera smanjivanja proračunskih manjkova i gospodarskih reformi Italije i Španjolske, kao i obećanje Francuske i Njemačke da će fond za spas posrnulih članica eurozone preuzeti odgovornost za kupnju obveznica kad postane operativan, vjerojatno u listopadu.

U priopćenju se ne navodi eksplicitno da će program uključivati kupnju španjolskih i talijanskih dužničkih papira, već samo činjenica da su prošlotjedne kupnje bile ograničene na irske i portugalske papire, što je prinose po talijanskim i španjolskim 10-godišnjim obveznicama podiglo na najviše razine u zadnjih 14 godina.

Kako bi opravdala kupnju obveznica, kojoj su se do prošloga četvrtka protivili njemački, nizozemski i luksemburški predstavnici u 23-članom vijeću ECB-a, u bančinu priopćenju se navodi da je taj potez „dizajniran kako bi pomogao obnoviti bolju transmisiju naših monetarnih odluka, uzimajući u obzir disfunkcionalne tržišne segmente i tako osigurati cjenovnu stabilnost u eurozoni".

ECB je već otkupio oko 76 milijardi eura vrijednih obveznica Grčke, Irske i Portugala, uglavnom prošle godine. Od siječnja Banka nije bila aktivna na tržištu obveznica.

Kritičari smatraju da će takva intervencija donijeti tek privremeno olakšanje na tržištima obveznica, te da ona ni jednu od spomenutih država neće spasiti od traženja međunarodne pomoći. Stabiliziranje cijena talijanskih i španjolskih obveznica zahtijevalo bi daleko masivnije kupnje, kažu kritičari.

Analitičari RBS-a ocjenjuju da bi početna reakcija tržišta na intervenciju ECB-a mogla biti smanjivanje trenutne razlike između prinosa (cijene zaduživanja) po talijanskim i španjolskim obveznicama u odnosu na sigurne njemačke obveznice s trenutnih oko 400 na ispod 200 baznih bodova. No, to bi moglo biti kratkoga vijeka.

08.08.2011. 09:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh