« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
OPASNOST

Ebola izaziva sve veću zabrinutost

Stručnjaci ocjenjuju kako nije nemoguće da neki od velikog broja zrakoplova koji lete svjetskim nebom donese iz Afrike smrtonosni virus.

Smrtonosna bolest se širi
Smrtonosna bolest se širi (Arhiva)
Više o

ebola

,

širenje ebole

Europska unija smatra da nije vjerojatno da će virus stići u Europu, ali kaže da ima opremu kojom bi ušla u trag i tretirala bolesne. "Ne može se isključiti mogućnost da neki slučaj dođe do Europe, ali EU ima načine da otkrije i brzo zaustavi epidemiju", rekao je jedan izvor u Bruxellesu.

"Jedan je sumnjivi slučaj bio otkriven u Valenciji, u Španjolskoj. Pokazao se na kraju negativnim, ali je pokazao i da sustav funkcionira", pojasnio je izvor.

EU ima sustav uzbunjivanja a sve zemlje bolničku infrastrukturu specijaliziranu za takve slučajeve. "Problem je što nitko ne zna koliko će trajati epidemija", rekao je izvor.

Europska komisija u srijedu je odlučila dati dodatna 2 milijuna eura pomoći kako bi se pokušalo stati na kraj epidemiji i pružiti pomoć zajednicama koje su pogođene tim smrtnosnim virusom.

Time je Europska komisija ukupno sudjelovala s 3,9 milijuna eura.

"Razina zaraze na terenu iznimno je zabrinjavajuća i moramo intenzivirati akcije dok ne bude izgubljeno još života", rekla je povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva.

Organizacija Liječnici bez granica upozorila je da je virus, koji je u zapadnoj Africi od početka godine doveo do smrti 672 osobe, "izvan kontrole" i da postoji "realni rizik da budu pogođene i druge zemlje".

Od početka godine epidemija je najprije proglašena u Gvineji, nakon koje je pogodila Liberiju i Sijera Leone.

Jedna je osoba umrla u Nigeriji, putnik koji je u Lagos stigao iz Monrovije preko Lomea.

Ukupno je zabilježen 1201 slučaj zaraze.

31.07.2014. 10:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh