« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

eBay: opasnost za slonove

Slonovi su pronašli novog, snažnog protivnika: eBay.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (International Fund for Animal Welfare)
Više o

eBay

,

prodaja slonovače

,

ilegalna trgovina slonovačom

Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) završio je šestotjednu istragu o ilegalnoj trgovini ugroženim vrstama, a rezultate su objavili na tiskovnoj konferenciji u San Franciscu.

IFAW je pronašao preko 7.000 divljih životinja ponuđenih na prodaju na 183 internet stranice u 11 zemalja, a najveći je problem u eBayu. Ta je online aukcijska kuća odgovorna za 63% ukupne internetske trgovine ugroženim vrstama. Najčešće se trguje slonovačom, gotovo tri četvrtine ponuđenih predmeta na prodaju ili su izrađeni od slonovače ili je u pitanju čista slonovača.

Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, koja izdaje godišnje izvješće o ugroženim vrstama, 38% životinjskih i biljnih vrsta je ugroženo.

„eBay postavlja standarde u zaštiti slonova, pa je sada na vladama i ostalim online trgovcima da slijede njihov primjer."

Ilegalna trgovina slonovačom velik je problem. Konvencija Ujedinjenih naroda o međunarodnoj trgovini ugroženim životinjskim i biljnim vrstama (CITES) zabranila je međunarodnu trgovinu slonovačom pred 18 godina, no svake se godine ubije između 20 i 23 tisuće slonova zbog svojih kljova. Kljove se obično prevoze u Kinu gdje se od njih izrađuju malene figurice i prodaju na svjetskom tržištu.

eBay se trudi ograničiti prodaju ilegalne robe, no kako nisu vlasnici predmeta koji su ponuđeni teško saznaju da li je nešto legalno ili nije, tvrdi glasnogovornica eBaya Nicola Sharpe, a slonovača je posebno problematična, jer su svakodnevno na eBayu ponuđeno tisuće takvih predmeta.

eBay je reagirao brzo i priopćio da će u potpunosti zabraniti prodaju predmeta od slonovače sa 1. siječnjem 2009. godine.

„Postoji mnogo načina da se slonovača obradi kako bi izgledala antikno", kaže dr. Teresa Telecky, direktorica u organizaciji za zaštitu prava životinja Humane Society International. „Ljudi ne bi trebali kupovati slonovaču. Puno je ilegalnih predmeta, bez obzira na to što govore vlasnici."

 „Svi prodavači na internetu moraju preuzeti odgovornost za svoj utjecaj na ugrožene vrste i donijeti i provesti zabranu svih proizvoda od divljih životinja", kaže Barbara Cartwright, menadžer kampanja u IFAW-u.

Piše: Elisabeth Braw, Metro World News
26.10.2008. 23:03:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh