« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
PROMJENE

EasyJet otvara firmu u Austriji zbog Brexita

Dozvola će "omogućiti EasyJetu da osnuje novu zrakoplovnu kompaniju EasyJet Europe sa sjedištem u Beču te će EasyJet moći nastaviti letjeti po Europi i unutar pojedinih europskih zemalja unije i nakon što Velika Britanija napusti EU"

EasyJet radi unaprijed
EasyJet radi unaprijed (Arhiva)
Više o

EasyJet

,

Brexit

Britanska aviokompanija EasyJet objavila je u petak da je u Austriji zatražila dozvolu za obavljanje usluga zračnog prijevoza kako bi nastavila poslovati u Europskoj uniji nakon istupanja Britanije iz članstva.

Dozvola će "omogućiti EasyJetu da osnuje novu zrakoplovnu kompaniju EasyJet Europe sa sjedištem u Beču te će EasyJet moći nastaviti letjeti po Europi i unutar pojedinih europskih zemalja unije i nakon što Velika Britanija napusti EU", pojašnjava prijevoznik u priopćenju.

Taj će potez rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta u Austriji dok će postojeća u Velikoj Britaniji ostat će sačuvana, dodaju.

"Nova struktura zaštitit će sva postojeća EasyJetova letačka prava unutar Europe a EasyJet će istodobno nastaviti poticati Veliku Britaniju i EU da postignu sporazum o zrakoplovstvu koji će, u najmanju ruku, omogućiti letove između Velike Britanije i EU-a", dodaje se u priopćenju.

Ubrzo nakon što se Britanija na referendumu prije godinu dana odlučila za izlazak iz EU-a, EasyJet je od Europske unije zatražio licencu kako bi mogli nastaviti letjeti po cijelom tom području.

Britanska zrakoplovna industrija naglo je proširila poslovanje u protekla dva desetljeća u sklopu sustava Jedinstvenog europskog neba, kojim su ukinuta ograničenja za zračne prijevoznike iz EU.

Ukoliko britanski pregovarači ne osiguraju povlaštene uvjete, britanske će kompanije možda izgubiti taj status nakon što zemlja napusti EU. To bi značilo da će ostati bez određenih prava, uključujući ono na samostalno određivanje cijene karata i na otvaranje novih linija u Europi bez prethodnog traženja dozvole.

Putnicima koji odlaze ili dolaze u Ujedinjeno Kraljevstvo bit će nametnuti novi porezi, a britanski će se prijevoznici sučeljavati s preprekama i dugotrajnim procedurama u razvoju novih ruta.

14.07.2017. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh