« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
BRAVO

E-Bay slavi dvadeset godina

Stranica za aukcijsku kupoprodaju e-bay, koja je bila prekretnica u internetskoj trgovini, u četvrtak slavi dvadeset godina postojanja

Godišnjica e-Baya
Godišnjica e-Baya (Arhiva)
Više o

godišnjica

,

e-bay

Sve je počelo s neispravnom laserskom igračkom. To je bio predmet koji je stavljen na prodaju 3. rujna 1995. na stranici AuctionWeb, koji je osnovao tada 28-godišnji Pierre Omiyadar.

Dan poslije Omiyadaru, mladom francuskom poduzetniku iranskih korijena koji se kao dječak s obitelji preselio u Ameriku, stigla je prva ponuda. Potencijalni kupac nudio je 14 dolara.

Omiyadar ga je pošteno nazvao kako bi mu objasnio da je laser neispravan. Da, kupac je to shvatio, ali mu nije bilo važno. Bio je kolekcionar.

Počeci su bili skromni, ali je posao dobivao na zamahu kako su se računala širila svijetom. Godinu poslije Omiyadar je shvatio da mu treba pomoć i zaposlio je prvog radnika. I promijenio naziv stranice u e-bay.

Već tada je broj kupoprodaja iznosio 200 tisuća mjesečno. Nije prošlo mnogo i Omiyadar je izvršio svoju milijuntu transakciju. E-bay je rastao paralelno sa širenjem interneta i danas u svakom trenutku na stranici ima oko 800 milijuna ponuda.

Među bizarnim i upečatljivim transakcijama ističu se sendvič s topljenim sirom, koji je navodno imao obris Djevice Marije, par levisica iz 1880. godine, rijedak strip o Supermanu i papin automobil.

Spomenuti sendvič, jedna od prvih senzacija internetskog doba, prodan je za 28.000 američkih dolara, traperice su otišle za 46.532 dolara, golf koji je vozio Benedikt XVI. prije nego što je izabran za papu kupila je američka kockarnica za 212 tisuća dolara. Strip je prodan za zapanjujućih 3,2 milijuna dolara.

Najveću cijenu postigla je jahta prodana za 168 milijuna dolara. Kupac je bio ruski tajkun Roman Abramovič.

E-bay je izašao na burzu u rujnu 1998. godine. Cijena dionice bila je 18 dolara, ali je već do kraja prvog dana skočila na 47 dolara. A Omiyadar je postao milijarder preko noći.

03.09.2015. 13:56:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh