« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
FATIMA LAROSE

"Džihad Jane" optužena za pomaganje teroristima

Njeno uhićenje navodno je povezano je s uhićenjem osoba optuženih za urotu protiv švedskog karkaturista

(Philadelphia Prison System)
Više o

terorizam

,

Colleen LaRose

,

Džihad Jane

,

Fatima LaRose

,

Philadelphija

,

pomoć teroristima

Žena iz Pennsylvanije optužena je za urotu s ciljem pružanja materijalne potpore teroristima i ubojstva osoba u stranoj državi, objavilo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa.

Colleen LaRose (47), poznata kao "Džihad Jane" i "Fatima LaRose", također je optužena za davanje lažnih izjava državnim službenicima i pokušaj krađe identiteta.

Uhićena je u Philadelphiji, u Pennsylvaniji, 15. listopada, kazala je glasnogovornica ureda državnog odvjetnika SAD, dodajući da još nije određen datum izvođenja pred sud zbog izjašnjavanja o krivnji. Prema tvrdnjama iz ureda državnog odvjetnika LaRose se nalazi u Saveznom pritvorskom centru u Philadelphiji.

LaRose i pet suučesnika koji nisu optuženi, navodno su novačili muškarce na Internetu "da vode nasilni džihad (sveti rat) u Južnoj Aziji i Europi, kao i žene koje su imale putovnice i sposobnost za putovanje u Europu radi potpore nasilnom džihadu", navodi u priopćenju ministarstvo pravosuđa.

Prema navodima američkih dužnosnika uhićenje LaRose povezano je s uhićenjem sedam osoba u Irskoj optuženih da su kovali urotu za ubojstvo švedskog karkaturista Larsa Vilksa. Zbog objave karikature proroka Muhameda s tijelom psa Al Kaida je za ubojstvo Vilksa raspisala nagradu od 100,000 dolara.

Ako bude osuđena LaRose se suočava s mogućom kaznom doživotnog zatvora i milijun dolara novčane kazne, kažu u ministarstvu pravosuđa.

Urota je počela u lipnju 2008. kada je LaRose postavila komentar na YouTube-u pod korisničkim imenom "Džihad Jane", rekavši da "očajnički želi učiniti nešto kako bi nekako pomogla" muslimanima, stoji optužnici otpečačenoj u utorak.

Od prosinca 2008. do listopada 2009. LaRose je, prema optužnici, odražavala elektronsku komunikaciju s pet suučesnika urote o njihovoj zajedničkoj nakani da vode džihad i postanu mučenici.

Larose i suurotnici koristili su Internet kako bi uspostavili međusobne odnose i razvili planove, "koji uključuju osobno žrtvovanje, prikupljanje sredstava za teroriste, dobivanje putovnica i izbjegavanje putnih ograničenja, kako bi vodili nasilni džihad".

Prema dužnosniku američke vlade upoznatim sa slučajem, na kojeg se pozivaju američki mediji, LaRose je bila uspješna u novačenju nekih osoba da se pridruže uroti. Ona je također bio u mogućnosti pribaviti novac, a bila je i u kontaktu s poznatim islamskim militantima u Južnoj Aziji, zapadnoj i istočnoj Europi, rekao je dužnosnik, ne povezujući optuženu s nekom terorističkom organizacijom.

LaRose je, tvrdi optužnica, u jednom trenutku ukrala američku putovnicu kako bi "olakšala čin međunarodnog terorizma."

Dobila je "izravni nalog da ubije građanina i stanovnika Švedske, i to na način koji bi uplašio cijeli Kufar (ne-vjernički) svijet." Optužnica ne identificira švedskog građanina, ali dužnosnik vlade upoznat sa slučajem je rekao da je švedski karikaturist Lars Vilks bio cilj.

Američko ministarstvo pravosuđa odbilo je komentar. LaRose je putovala u Europu u kolovozu i "pratila metu online, u nastojanju da dovrši zadaću", navodi se u priopćenju. Mark Wilson, savezni javni branitelj koji zastupa LaRose, u utorak je odbio komentirati slučaj. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 07:24:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh