Dvije vrste hrane mogu začepiti arterije i naštetiti zdravlju srca
Neka popularna jela i poslastice iz jesenske kuhinje mogu negativno utjecati na srce
Jesen donosi raznovrsne sezonske namirnice bogate hranjivim tvarima koje mogu promicati zdravlje srca, poput jabuka, bundeva i lisnatog povrća. Međutim, neka popularna jela i poslastice iz jesenske kuhinje mogu negativno utjecati na srce. Ta hrana često obiluje zasićenim mastima, šećerima i rafiniranim ugljikohidratima.
Kardiolog dr. Christopher Van Nguyen upozorio je na dvije najštetnije jesenske vrste hrane koje mogu začepiti arterije i ugroziti zdravlje srca.
1. Slatke pite
Pite, osobito tradicionalne masnije verzije, mogu negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje ako se često konzumiraju. Većina pita priprema se s maslacem, masti ili margarinom, koji su bogati zasićenim mastima. Mnoge gotove verzije sadrže djelomično hidrogenirana ulja, koja sadrže trans masti.
"Slatke pite često sadrže trans masti i zasićene masti koje mogu povisiti LDL kolesterol, poznat kao 'loš' kolesterol. Ove nezdrave masti, zajedno s rafiniranim šećerima i bijelim brašnom, mogu pridonijeti stvaranju plaka u arterijama, ograničavanju protoka krvi i povećanju rizika od srčanih bolesti", objašnjava dr. Van Nguyen za SheFinds.
Preporučuje izradu domaćih pita sa zdravijim opcijama, poput cjelovitih žitarica, zobi ili badema. Takve su opcije bogate vlaknima i sadrže masti koje su dobre za srce.
2. Sezonski topli napitci
Omiljeni jesenski napitci - kava s okusom lješnjaka ili badema, latte s karamelom i latte s okusom bundeve - mogli bi više štetiti srcu nego što mislimo. Ti ukusni napitci često sadrže velike količine dodanog šećera, što može izazvati nagli porast razine šećera u krvi i upalu u krvnim žilama.
"Ti su napitci bogati šećerom i nezdravim mastima, što može dovesti do debljanja, inzulinske rezistencije i povećanja lošeg kolesterola, a sve su to čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti", ističe dr. Van Nguyen.
Povremeno uživanje u ovim napitcima je u redu, ali smanjenje količine šećera, izbjegavanje šlaga ili odabir manje veličine mogu nam pomoći da uživamo u jesenskim okusima bez ugrožavanja zdravlja srca.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar