« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
SAVJETI

Dvije vježbe za smanjenje tlaka

Vježbe koje angažiraju mišiće bez pokreta, poput čučnjeva uza zid i planka, mogu biti najbolje za snižavanje krvnog tlaka

Ovo nije tako teško...
Ovo nije tako teško... (Arhiva)
Više o

tlak

,

visok tlak

Imate visok tlak? Imate i problem, naravno, pa kako se to može riješiti. Ima lijeka, kažu studije koje su pokazale da su aerobne ili kardio vježbe najbolje. No, nedavna istraživanja sugeriraju da je još jednu vrstu tjelesne aktivnosti vrijedno uključiti kao učinkovito sredstvo za prevenciju i liječenje hipertenzije ili visokog krvnog tlaka.

Vježbe koje angažiraju mišiće bez pokreta, poput čučnjeva uza zid i planka, mogu biti najbolje za snižavanje krvnog tlaka, prema velikoj studiji objavljenoj prošle godine u British Journal of Sports Medicine.

Ova vrsta treninga poznata je kao izometrijski ili statički trening, prema klinici Mayo. Izometrijsko djelovanje mišića događa se kada se mišići kontrahiraju, ali ne mijenjaju vidljivo duljinu, a uključeni zglobovi se ne pomiču, što olakšava stabilnost tijela. Izometrijske vježbe mogu se raditi s utezima ili bez njih, oslanjajući se samo na vlastitu težinu tijela.

"Izometrijske vježbe su najučinkovitiji način za smanjenje i sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka", izjavio je koautor studije, dr. Jamie O'Driscoll, u priopćenju za javnost.

Istraživači su pregledali 270 ispitivanja u koje je bilo uključeno 15.827 sudionika. Izometrijske vježbe dovele su do najvećih smanjenja u krvnom tlaku, a ispitan je i učinak HIIT-a, aerobnih vježbi, dinamičkog treninga otpora i kombinacije posljednja dva.

"Smanjenje krvnog tlaka nakon treninga aerobnog vježbanja iznosilo je 4.49/2.53 mmHg, 4.55/3.04 mmHg nakon dinamičkog treninga otpora, 6.04/2.54 mmHg nakon kombiniranog treninga, 4.08/2.50 mmHg nakon HIIT-a i 8.24/4 mmHg nakon treninga izometrijskih vježbi", navodi se u priopćenju za javnost.

Izvođenje čučnjeva uza zid (izometrijska vježba) bilo je najučinkovitije za smanjenje sistoličkog tlaka, a trčanje (aerobna vježba) bilo je najkorisnije za smanjenje dijastoličkog tlaka. No, izometrijske vježbe općenito su bile najbolje za snižavanje oba elementa pritiska. Potrebno je više istraživanja kako bi se točno utvrdilo zašto bi izometrijske vježbe mogle biti bolje za snižavanje krvnog tlaka od drugih vrsta treninga, kažu autori.

16.03.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh