« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SAŽETAK

Dvije godine pod Jadrankom Kosor - gospodarstvo loše, ali ulazimo u EU

Hrvatska politička elita komentira dvije godine vladavine Jadranke Kosor

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Željko Hajdinjak/CROPIX)
Više o

Vladimir Šeks

,

Luka Bebić

,

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

Radimir Čačić

,

mandat

,

premijerka RH

Komentirajući protekle dvije godine mandata predsjednice vlade Jadranke Kosor nakon svečane sjednice HAZU-a u povodu 20. obljetnice stvaranja Hrvatske, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić ocijenio je taj mandat uspješnim, posebno istaknuvši završetak pregovora s EU, piše Hina.

Vrlo smo uspješno završili pregovore, kada su nam mnogi prorokovali da će se oni produžiti još godinu ili dvije, ova vlada je imala hrabrosti donijeti neke nepopularne odluke koje su našle svoje opravdanje u suvremenosti i budućnosti, rekao je Bebić. Bebić drži da će Hrvatska ovu godinu završiti u uzlaznom trendu na gospodarskom području, no nije želio komentirati bi li ona bila danas tu gdje jest da je Ivo Sanader ostao na njezinom čelu, s obzirom da, napomenuo je, nije prorok, već nastoji ostati na zemlji i biti realan u svakom pogledu.

Šeks: Njen mandat je bio pun pogodak

Vladimir Šeks, potpredsjednik Hrvatskoga sabora smatra mandat "punim pogotkom", jer je "opravdala sva očekivanja koja je kao predsjednica vlade trebala ispuniti". Hrvatska je praktički ušla u Europsku uniju, a Kosor je kao politički lider najzaslužnija za zatvaranje deblokade i završetak pregovora, ocijenio je Šeks, istaknuvši njezine zasluge u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te u otvaranju vrata gospodarskom oporavku.

Šeks je dosadašnjem Kosoričinu mandatu dao "izvrsnu ocjenu", unatoč, kako je rekao, svim problemima i teškoćama s kojima se ona susretala i unatoč tome što je postala predsjednica vlade u jeku najžešće gospodarske krize i najteže moralne krize hrvatskoga društva. Upitan gdje bi Hrvatska bila danas da je Sanader ostao premijer, Šeks je rekao kako se "Hrvatska ne bi ni korak pomakla u željenom pravcu, u kojemu se pomakla pod predsjedanjem vlade Jadranke Kosor".

Milanović: Kosor nije napravila ništa po pitanju gospodarstva

Opisnu ocjenu Kosoričina predsjedavanja vladom dao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, podsjetivši kako je ona preuzela mandat od Ive Sanadera kao njegova designirana nasljednica u vrijeme teške gospodarske krize.

Tu nažalost nije napravila ništa, no pregovori s Europskom unijom su joj išli nešto bolje, ocijenio je Milanović, dodavši da se to može smatrati završenim poslom koji je trajao dugi niz godina, još od koalicijske vlade, preko Ive Sanadera, "koji je tu imao neke zasluge" do njezine uloge na čelu vlade. Milanović također nije želio reći što bi bilo s Hrvatskom da je Sanader ostao premijer, napomenuvši da je "u politici nezahvalno i nemoguće odgovarati na hipotetska pitanja".

Čačić: U gospodarstvu slaba, EU misija joj je išla bolje

Nakon dvije godine Jadranke Kosor na čelu Vlade može se ocijeniti dobrim što su u tom razdoblju otvoreni procesi završetka pregovora Hrvatske s EU i obračuna s korupcijom, no u borbi protiv gospodarske krize njezina Vlada nije imala uspjeha, rekao je danas predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

"Jadranka Kosor je opravdala sva očekivanja koja je kao predsjednica vlade trebala ispuniti", kazao je Vladimir Šeks.

Jadranka Kosor došla je na čelo Vlade i HDZ-a u prilično nerazjašnjenim uvjetima i putem aklamacije, bez izbora, što je presedan, ocijenio je Čačić na konferenciji za novinare. Te su dvije godine obilježila tri procesa - slobodni pad i raspad hrvatskog gospodarstva, pregovori o ulasku Hrvatske u EU i otvaranje brojnih korupcijskih afera u koje je bio uključen i "vrh HDZ-a i ponekog koalicijskog partnera". Problem zastoja u pregovorima s EU riješen je prihvaćanjem arbitraže sa Slovenijom, a to je učinjeno uz snažnu podršku EU. Dobro je što je premijerka Kosor prihvatila tu inicijativu, makar je u svemu tome bila pasivna, smatra Čačić.

Predsjednik HNS-a ocijenio je kako je Jadranka Kosor bila pasivna i u nizu velikih afera povezanih s korupcijom i kriminalom, što je počelo s Podravkom a završilo sa Sanaderom, no pozitivno je što nije spriječila istrage i pokušaje raščišćavanja tih afera. S druge strane, Kosor i njezina Vlada nisu se uspješno suprotstavili gospodarskoj krizi, a danas je jasno da hrvatska kriza nije samo posljedica svjetske krize nego i strukturnih slabosti hrvatskog gospodarstva.

Stoga danas imamo vanjski dug veći nego ikada, unutarnju nelikvidnost dva puta veću nego u trenutku kada je Jadranka Kosor preuzela Vladu i 170.000 nezaposlenih više (po desezoniranim podacima) nego kada je Kosor došla na čelo Vlade. Čačić je također odbacio medijske špekulacije o raspadu tzv. Saveza za promjene (SDP, HNS, HSU, IDS) ustvrdivši kako su među partnerima jasno definirani odnosi te će izaći u koaliciji na izbore. Naročito je bespredmetno o tome govoriti kada sve analize pokazuju da u slučaju zajedničkog izlaska uvjerljivo pobjeđujemo na izborima, kaže Čačić.

01.07.2011. 17:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh