« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
BANGKOK

Dvadeset tisuća prosvjednika traži uhićenje bivšeg premijera

Naša obveza je zaštititi čast zemlje i monarhije, tvrdi rojalistički Narodni savez za demokraciju

(Getty Images)
Više o

prosvjed

,

Tajland

,

Bangkok

,

Thaksin Shinawatra

Oko 20.000 pripadnika rojalističkih "žutih košulja" prosvjedovalo je u nedjelju u Bangkoku protiv bivšeg premijera Thaksina Shinawatre tražeći njegovo uhićenje i kritizirajući njegov nedavni boravak u susjednoj Kambodži.

Thaksina (60), poslovnog čovjeka koji je od 2001. do 2006. obnašao premijersku dužnost, svrgnuli su generali rojalisti, protjerali ga iz zemlje i osudili zbog korupcije. On od tada živi u egzilu, najčešće u Dubaiu. Imenovan je gospodarskim savjetnikom kambodžanskog premijera Huna Sena.

Bangkok uzalud traži od Phnom Penha izručenje Thaksina i od tada traje duboka diplomatska kriza između dviju zemalja.

"Naša obveza je zaštititi čast zemlje i monarhije. Kambodža je prekršila bilateralni sporazum o izručenju i omogućila osuđenom da postane savjetnik", tvrdi Narodni savez za demokraciju (PAD).

Aktivisti žutih košulja su također kritizirali verbalne napade Thaksina na političke "krugove", koji, tvrdi on djeluju u kraljevskoj palači oko kralja Bhumibola (81) .

Pripadnici "žutih košulja" su organizirali velike manifestacije 2006. prije svrgnuća Thaksina državnim udarom i blokirali zračne luke Bangkoka krajem 2008. (hina/metro-portal)

15.11.2009. 21:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh