« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
TREĆI SVJETSKI RAT?

Dva južnokorejska vojnika poginula, 13 ranjeno

Dva južnokorejska vojnika su poginula, a 13 je ranjeno kada je vojska Sjeverne Koreje otvorila topničku vatru prema otoku Yoenpyeongu nedaleko od granice dviju Koreja

Otok je i prije bio poprište sukoba
Otok je i prije bio poprište sukoba (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

sukob

,

Treći svjetski rat

,

poginuli

Otok Yoenpyeong, koji je udaljen 12 kilometara od obale Sjeverne Koreje, obavijen je dimom jer gore kuće i šume. Njegovih 1.600 stanovnika dobilo je naredbu za evakuaciju, a neki su ranije pobjegli ribarskim brodovima. Najmanje četiri stanovnika su ozlijeđena, a na otok je palo pedesetak granata, izjavio je glasnogovornik lokalnih vlasti za novinsku agenciju Yonhap.

Sjeverna Koreja ispalila je oko 200 granata, a Južna je uzvratila vatru i ispalila 80 granata na topničke položaje na sjevernokorejskoj obali, priopćili su ministarstvo obrane i združeni stožer oružanih snaga u Seulu. Razmjena vatre trajala je oko sat vremena i potaknula je Južnu Koreju da pošalje borbene zrakoplove ka Yoenpyeongu i stavi vojsku u najviše stanje pripravnosti. Oko tisuću vojnika je raspoređeno na otoku koji je izvor napetosti između dvije susjedne zemlje zbog lokacije i bogatstva ribom, a i prije je tamo dolazilo do pomorskih incidenata.

>>Treći svjetski rat počinje 2010.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung Bak sazvao je izvanredni sastanak ministara zaduženih za sigurnost u podzemnom bunkeru kako bi razmotrili moguće odgovore na napad. Jedan dužnosnik u predsjedničkom uredu nazvao je napad "jasnom vojnom provokacijom" i upozorio je Sjever da će se suočiti s "oštrom odmazdom" u slučaju daljnjih napada. Predsjednički ured je priopćio da Seul istražuje je li napad Sjeverne Koreje odmazda za južnokorejsku vojnu vježbu zbog koje je Pjongjang već prosvjedovao u svojoj poruci koju je poslao Seulu ranije u utorak.

Sjeverna Koreja je izjavila u utorak da je Južna Koreja prva islila granate te da je zbog toga Pjongjang poduzeo vojnu akciju. "Unatoč našim opetovanim upozorenjima Južna Koreja je ispalila desetke granata... i mi smo odmah poduzeli snažnu vojnu akciju", javila je službena sjevernokorejska agencija KCNA. Agencija ne navodi je li u razmjeni vatre bilo žrtava i štete u Sjevernoj Koreji.

Incident se dogodio u vrijeme kad Stephen Bosworth, posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, dolazi u posjet Kini da bi razgovarao o sjevernokorejskom nuklearnom programu i pregovorima o toj temi. (hina/metro-portal)

23.11.2010. 13:45:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh