« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PRIJELOMNA VIJEST

Dva hrvatska MiG-a 21 srušila se kod Slunja tijekom vojne vježbe

Kod Slunja su se srušila dva ratna zrakoplova; piloti Igor Trošelj i Marijan Kudlik su lakše ozlijeđeni, a područje pada je minirano

Dva hrvatska MIG-a 21 srušila se kod Slunja tijekom vojne vježbe
Dva hrvatska MIG-a 21 srušila se kod Slunja tijekom vojne vježbe (MORH/Wikipedia/Danijel Tuškan,Cropix)
Više o

MORH

,

piloti

,

nesreća

,

zrakoplovna nesreća

,

mig 21

,

Slunj

,

Zašto Pink Floyd

,

remasterirani albumi

Danas oko 12.50 sati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ostalo je bez dva vojna zrakoplova MiG 21 koji su se iz zasad neutvrđenih razloga srušila u okolici Slunja. Oba pilota uspjela su se katapultirati iz zrakoplova; jedan od njih svojem se nadležnom zapovjedniku javio telefonskim putem i potvrdio da je dobro, a uskoro je to napravio i drugi.

Piloti dvaju MIG-ova živi su i javili su se zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, potvrdio je i glasnogovornik Ministarstva obrane Gorana Grošinića koji o pojedinostima nesreće za sada nije želio govoriti, dodavši samo da su piloti "dobro".

Vojnim zrakoplovima upravljali su satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik, izvijestili su iz MORH-a. Satnik Trošelj i natporučnik Kudlik piloti su 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Ranije je iz MORH-a priopćeno da su zrakoplovi oko 12,50 sati imali nesreću u zraku te da su oba pala tijekom izvođenja vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju, na području sjeverno iznad Plaškog, kod Ličkog Podhuma. Zrakoplovi su pali na brijegu zvanom Hum.

Dva hrvatska MiG-a 21 srušila se kod Slunja tijekom vojne vježbe

ostaci zrakoplova

Mjesto pada osiguravaju policajci karlovačke Policijske uprave. Policija daje svu potrebnu potporu ministarstvu obrane, no za sada je prerano govoriti o provedbi bilo kakvih istražnih policijskih mjera, izjavio je za Hinu načelnik PU-a Josip Ćelić.

Piloti su lakše ozlijeđeni, no bit će zadržani na dodatnim liječničkim pretragama i bude li sve u redu, sutra će biti pušteni kućama, izjavio je za Hinu ravnatelj zagrebačkog KB-a Dubrave Milan Kujundžić.

Na mjestu događaja očevidac sudara Aleksandar Skorupan kazao je da su se zrakoplovi sudarili iznad mjesta gradnje plinovoda na kojem je on kosio traktorom. Po njegovim riječima, od sudara sve se zatreslo i nastao je takav tlak da ga je osjetio u traktorskoj kabini. Vidio je pad samo jednoga katapultiranog pilota s padobranom.

Ministar obrane Branko Vukelić izjavio je da je osnovano istražno povjerenstvo HRZ-a koje treba utvrditi uzroke nesreće. Kada budemo imali prve nalaze povjerenstva moći ćemo reći što su uzroci nesreće, rekao je Vukelić na sjednici Vlade.

Na upit je li to možda posljedica i štednje u tom resoru, ministar obrane ja kazao kako to ne bi rekao s obzirom da ni jedan zrakoplov ni letjelica ne može u uporabu bez redovitih pregleda, kako većih nakon određenog broja kilometara koje prelete, tako i svakodnevnih kontrola. Upitan koliko još imamo zrakoplova, Vukelić je odgovorio da ih imamo još šest. Imamo dovoljno zrakoplova da štitimo i nadziremo naš prostor, rekao je.

Mediji javljaju da je od krhotina zrakoplova jedna žena ozlijeđena u ruku dok je radila na svojoj njivi te da je odvezena u ogulinsku bolnicu, a područje gdje su zrakoplovi pali je minirano. (hina/metro-portal)

23.09.2010. 13:37:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh