« Život
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
humanitarna dinastija

Dva Billa Gatesa rade zajedno

Otac i puno poznatiji sin vode humanitarnu zakladu vrijednu 27,5 milijardi dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Bill Gates

,

Bill Gates Sr.

,

Bill i Melinda Gates

Senior Gates imao je sređen i miran život kao suvlasnik ugledne odvjetničke kuće u Seattleu, a sada priznaje da nije mogao ni sanjati da će njegov sin, neugledni klinac koji je volio matematiku, fiziku i računala napustiti prestižni Harvard i postati najbogatiji čovjek na svijetu.

Sada su kolege, zajedno vode humanitarnu zakladu Bill i Melinda Gates koja će se posvetiti istraživanjima i liječenjem teških bolesti u zabačenim krajevima zemaljske kugle, a ništa manje energije i novca ulaže se u poboljšanje kvalitete obrazovanja u SAD.

Iako je Bill Gates junior išao u privatnu srednju školu, za koju sada zahvaljuje svom ocu, a zatim na Harvard, svjestan je katastofalnog stanja u obrazovanju. Stoga je u zadnjih tri godine uložio 3 milijarde dolara u pretežno loše srednje škole, kako bi ih podijelio, smanjio i napravio boljim. No, nije polučio željene rezultate.

Shvativši da je problem u profesorima, ulaže još tri milijarde koje će u slijedećih pet godina dići kvalitetu predavanja na novu razinu, a naročito će se posvetiti razvoju community collegea, jeftinih alternativa za večernji studij kojim se ipak dobiva kakva takva diploma.

Mudrost kojom sada zrači Gates nije došla sama od sebe, priznaje sam Mr. Microsoft, već je posljedica odličnih savjeta i prijateljskog odnosa s ocem, koji je uložio zadnjih desetak godina u stvaranje sinovljeve zaklade.

Ništa manje zasluge ima legenda svjetskih financija Warren Buffet, koji je prema Gatesu toliko uspješan zbog nevjerojatne sposobnosti da svaki problem svede na par jednostavnih zadataka koje treba riješiti kako bi se riješio. Uz to, Buffet ima jedinstven način izražavanja u kojem izuzetno pristojno daje odgovore koji pogađaju samu srž.

Odličan odnos Gatesa seniora i juniora ilustrira i činjenica da senior svoju snahu doživljava kao jednu od najboljih prijateljica, a druge dvije legende Microsofta Paula Allena i Steve Ballmera kao ljude od kojih je mnogo naučio.

Kako će Buffet nakon odlaska u mirovinu veći dio svojih milijardi dati na upravljanje i korištenje upravo Gatesovoj zakladi, dobra je šansa da će geek iz Seatllea još jednom uspjeti promijeniti svijet.

21.06.2009. 20:47:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh