« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
APEL

DUZS: Molimo vas da ne palite korov

Državna uprava za zaštitu i spašavanje moli građane da nakon čišćenja poljoprivrednih i inih površina ne pale biljni otpad kako bi se izbjegli šumski požari

Fotografija vijesti
Više o

šumski požar

,

Državna uprava za zaštitu i spašavanje

,

paljenje korova

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) uputila je danas apel građanima da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, biljni otpad saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te u tom cilju izbjegavaju i onečišćenje zraka i okoliša, javlja Hina.

DUZS ističe kako je u vremenskom razdoblju od 25. veljače do danas (7. ožujka) zabilježen veći broj požara na otvorenom prostoru cijele Hrvatske. Povećan broj požara i hektara izgorjelog raslinja (trave, makije, niskog raslinja, šume i zapuštenih poljoprivrednih površina) izravan su rezultat sušnijeg i vjetrovitog vremenskog razdoblja, suhe vegetacije koja još nije ušla u fazu ozelenjivanja i nemarnog spaljivanja biljnog otpada, navodi DUZS.

Naglašava kako gašenje takvih požara uvjetuje angažiranje znatnijih zemaljskih vatrogasnih snaga i zrakoplova, a u konačnici, osim materijalne štete prouzročene požarom, angažman navedenih snaga iziskuje i trošenje znatnijih financijskih sredstava, predviđenih za ljetnu požarnu sezonu.

"Skrećemo pozornost da je saniranje i odlaganje biljnog otpada regulirano između ostalog i Odlukama lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) kojima su propisani svi uvjeti postupanja. Ukoliko je paljenjem vatre na otvorenom prostoru nastala šteta ili onečišćenje okoliša, policija i nadležne inspekcije zaštite okoliša pokreću prekršajne prijave, a ako se uzrokuje znatnija opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi i kaznenu prijavu", navodi u priopćenju DUZS.

07.03.2012. 15:37:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh