« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
40 GODINA

Dužnovićev branitelj najavio žalbu Vrhovnom sudu

Odvjetnik Krešimir Krsnik smatra da njegov branjenik nije kriv za ubojstvo policajca Ivana Grbavca

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Kazimir Dužnović

,

Krešimir Krsnik

,

banka pljačka

,

Progress

Odvjetnik Kazimira Dužnovića najavio je žalbu na današnju nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je njegov 28-godišnji branjenik osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog krvave pljačke Reiffeisen banke u Sesvetama, u kojoj je lani ubijen mladi policajac Ivan Grbavac i ranjena četvorica njegovih kolega.

"Ne mogu komentirati nepravomoćnu presudu ali ćemo sve argumente iznesene u postupku iznijeti i u žalbi Vrhovnom sudu", kazao je Dužnovićev branitelj Krešimir Krsnik koji smatra da njegov branjenik nije kriv za ubojstvo policajca.

Dužnović je u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu presudu i obrazloženje suca Vladimira Vinje saslušao mirno i bez ikakve reakcije.

Prvostupanjskom presudom proglašen je krivim po svih devet točka optužnice te mu je izrečena najviša moguća kazna, kao što je i tražilo tužiteljstvo.

Za ubojstvo policajca Grbavca dobio je 30 godina zatvora, za pet pokušaja ubojstva ukupno 26 godina zatvora, pljačku banke četiri godine, kao i za opće opasnu radnju i dovođenje u opasnost života ljudi, a za nedozvoljeno držanje oružja šest mjeseci. Presudom mu je određena jedinstvena kazna od 40 godina, a jedina olakotna okolnost je bila ta da je, po mišljenju psihijatrijskog vještaka, u vrijeme zločina bio smanjeno ubrojiv.

Brojni propusti u predistražnom i istražnom postupku

Sudac zagrebačkoga Županijskog suda Vladimir Vinja je u obrazloženju  presude upozorio na brojne propuste u predistražnom i istražnom postupku.

Sud je ustvrdio da policajac Ivan Grbavac nije stradao u "prijateljskoj vatri", što je tvrdila obrana, već od Dužnovićeva metka iz automatske puške odbijena od zida.

Kemijski tragovi na košulji ubijenog policajca isključuju mogućnost da metak potječe od policije, a snimke nadzornih kamera pokazuju da Grbavac ni u jednom trenutku nije bio okrenut policajcima u takvu položaju da bi mogao zadobiti ulaznu ranu na leđima, a izlaznu na glavi, kazao je sudac. Dodao je da i dimenzije ulazne rane isključuju mogućnost stradanja od policijskog oružja te da za sud nije bitan neuobičajen kut pod kojim se odbilo smrtonosno zrno.

Da je i u jednom trenutku sudsko vijeće bilo u dvojbi, optuženika bi oslobodilo za ubojstvo, rekao je sudac, dodavši da nije bilo mogućnosti za izricanje blaže kazne. Kazao je i da "ne služi na čast" način na koji su obavljeni predistražni i istražni postupak.

Čovjeku pamet stane zbog toliko teških djela, a nitko se ne sjeti zatražiti mišljenje o uzroku smrti, rekao je Vinja, dodavši da je sud gubio vrijeme na provedbu vještačenja koja su prije trebala biti provedena.

U propuste je ubrojio i to što nije pronađeno zrno koje je usmrtilo Grbavca.

"Kakav je to očevid ako radnici poslije donose materijalne dokaze, kao što su tragovi zrna", zapitao se sudac. Naime, nekoliko dana nakon očevida djelatnici banke našli su krhotine zrna i predali ih policiji.

Iako nitko ne dovodi u pitanje hrabrost ljudi, treba se zapitati kako su bili vođeni i kako je cijeli predmet obrađen, kazao je.

Objasnio je da je u banci bila "talačka kriza" te da je poznato kako se prevladavaju takve situacije.

Istaknuo je da je u Sesvetama bilo i "puno svijetlih trenutaka", primjerice osobna hrabrost policajaca i bankovne službenice koja je, kako je rekao, najveći junak jer je pred uperenom puškom zavlačila pljačkaša a da ga nije izazivala.

Sudac je rekao da je optuženik pokazao visok stupanj neosjetljivosti i neobaziranja na posljedice te se upitao "gdje je ta milost koju je tražila obrana".

Ustvrdio je kako se jedino može reći da je optuženik ljudsko biće, ali i odmah postavio protupitanje je li on pokazivao osjećaje prema onima na koje je pucao.

Dužnović je poslao poruku da, kad nemaš novca, naoružan odeš opljačkati banku, a sud šalje poruku da se to ne smije, zaključio je sudac Vinja. Dodao je da je to više poruka ostalim "usijanim glavama kojima još danas može pasti na pamet da umjesto motike uzmu oružje". (hina/metro-portal)

14.05.2010. 15:03:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh