« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
UOČI SUMMITA VODSTVA EUROZONE

Dužnička kriza u Grčkoj iznimno je ozbiljna

Čelnici EU-a već tjednima pokušavaju naći rješenje za novi paket pomoći Grčkoj, ali za sada bez opipljivih uspjeha

Fotografija vijesti
Više o

Angela Merkel

,

eurozona

,

Grčka

,

Jose Manuel Barroso

Uoči najavljenog susreta čelnika zemalja Eurozone koji će pokušati još jednom pronaći rješenje za grčku financijsku krizu, koja bi lako mogla postati europska, Jose Manuel Barroso upozorio je da države trebaju hitno pronaći rješenje budući da je situacija vrlo ozbiljna.

Čelnici EU-a već tjednima pokušavaju naći rješenje za novi paket pomoći Grčkoj, pri čemu je jedna od najvećih prepreka inzistiranje njemačke kancelarke Angele Merkel da dio terete snose i privatni vjerovnici Grčke, banke, osiguravajuća društva i investicijski fondovi, javlja Hina.

S druge strane, Europska središnja banka upozorava da bi takvo rješenje sa sobom nosi rizike destabilizacije cjelokupnog europskog financijskog sustava.

Merkel je u utorak upozorila na opasnost prevelikih očekivanja od summita, ističući da se na jednom sastanku ne može dogovoriti čudesno rješenje dužničke krize. U srijedu popodne u Berlin odlazi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kako bi s njemačkom kancelarkom pokušao pronaći kompromis oko modela za pomoć Grčkoj.

Barroso je istaknuo da su zemlje članice međuovisne i da je u svačijem interesu da preuzme svoj dio odgovornosti, što vrijedi za one "koje trebaju smanjiti svoj deficit i dug, tako i za one koji od kojih se traži potpora i solidarnost".

20.07.2011. 16:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh