« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
ČESTITAMO

Dugine obitelji, Zrinka Bojanić i Strašne žene pobjednice Lez of the Year dodjele nagrada

Prilikom dodjele nagrada članice Zbeletrona publici su predstavile i svoje kalendare za 2019. godinu

LOTY 2018. - dodjela
LOTY 2018. - dodjela (Zbeletron)
Više o

Zbeletron

,

Strašne žene

,

Lez Of The Year 2018

,

Zrinka Bojanić

,

Dugine obitelji

Ovog je petka u Prostoru Do (Spunk) održana dodjela nagrada za LezBijku godine, koje udruga Zbeletron već sedmu godinu zaredom dodjeljuje osobama, kolektivima i inicijativama koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBTIQ+ manjine.

Publika je imala priliku glasati između devet nominiranih inicijativa, udruga i pojedinki, a prvo mjesto uvjerljivo su osvojile Dugine obitelji, kojima je publika tako poručila da prepoznaje i cijeni njihove napore u borbi za ravnopravnim društvom.

Drugo mjesto osvojila je odvjetnica Zrinka Bojanić, koja je početkom ove godine ostvarila snove LGBTIQ+ zajednice i onih kojie istu podržavaju kada je zastupajući Mimu Simić u sporu protiv Željke Markić izvojevala pobjedu u postupku gdje su dotičnu tužile za klevetu. Treće mjesto osvojila je kampanja 'Strašne žene' kojom je lansirana istoimena edukativnu društvenu igru koja promovira žene koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti. Kao simbolične nagrade pobjednicei su kući ponijelie ilustracije koje potpisuje umjetnica Šareni Artikal.

Dugine obitelji su inicijativa koja okuplja LGBT+ parove i pojedince/ke koji/e imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji. Početkom 2018. Dugine obitelji pokrenule su i uspješno provele crowdfunding kampanju kojom su prikupljena sredstva za izdavanje slikovnice 'Moja dugina obitelj', prve hrvatske slikovnice koja obrađuje temu istospolnih obitelji s djecom. Njeno spaljivanje na dječjem karnevalu u Kaštelima još jednom nas je podsjetilo zašto su ovakve udruge neophodne i zašto je potrebno konstantno raditi na senzibiliziranju javnosti po pitanju LGBTIQ+ prava. Osim slikovnice, udruga je organizirala i prvu izložbu privatnih fotografija s istospolnih vjenčanja u Hrvatskoj, koja je u međuvremenu, osim u Zagrebu, postavljena u Rijeci i Splitu.

Prilikom dodjele nagrada članice Zbeletrona publici su predstavile i svoje kalendare za 2019. godinu, na kojemu se nalaze neke od favoritkinja koje su se u proteklih sedam godina našle na popisu nominiranih za Lez of the Year nagradu. Autorica kalendarskih fotografija je Nina Đurđević. Osim zidnog kalendara, Zbeletron je po uzoru na katoličke kalendare izradio i jednolisni kalendar, na kojemu su označeni datumi važni za LGBT+ zajednicu. Zbeletronove kalendare moguće je naručiti putem njihove Facebook stranice ili putem e-maila: zbelenatron@gmail.com.

Podsjećamo kako su od 2012. godine osobe iz zajednice imale priliku glasati za više od 60 inicijativa i pojedinki koje su svojim postignućima djevojkama i i ženama utrle pute ka lagodnijem životu u Hrvatskoj, nadahnule ih da stvaraju i ponosno žive svoje identitete.

Proteklih godina najviše glasova osvojilie su: 2012. godine Le Zbor, Pol' 9 kod Sabe i ZbeLeTron, 2013. godine Žen, Karla i Milka na Prideu i Autovci, 2014. godine Marina Milković, Zemlja za nas i Vox Feminae, 2015. godine AUTovci, Nezzlezz i Libela, 2016. Espi Tomičić, Ana Brakus i Sandra Tolić te 2017. Tus Nua, Faktiv i Ana Opalić.

Čestitamo svim pobjednicama i nominiranima i želimo im još borbeniju 2019. godinu! 

24.12.2018. 14:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh