« Film
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NOVI KONCEPT

Dubrovnik: Filmski festival Libertas od 11. do 17. travnja

Sedmo izdanje donosi nekoliko novina, među ostalim, izmijenjeni koncept filmskog programa i prvi regionalni filmski forum

Više o

Dubrovnik

,

Libertas Film Festival

Najveća novost je promjena termina, umjesto u srpnju, festival će se od sada održavati u travnju, rekla je Mirjana Mia Pećina, direktorica festivala, dodavši kako je taj dio godine u Dubrovniku idealan, ne samo zbog dobre klime, već i zbog gužvi koje u tom gradu vladaju ljeti, prenosi Hina. Najavila je da će se Libertasov filmski Forum održati 16. travnja, a neke od tema kojima će se baviti su digitalizacija art kina u regiji, promocija europskog i nezavisnog filma, svjetska animacija u kratkoj formi, regionalne koprodukcije.

Umjetnički direktor festivala Stjepan Hundić izvijestio je kako će na festivalu sudjelovati pedesetak filmova, a u glavnom programu prikazat će se sedam europskih kandidata za nagradu Oscar u kategoriji stranoga filma, program kratkih filmova švicarske i kosovske kinematografije te izbor suvremenoga hrvatskog kratkog filma.

Održat će se i tradicionalni program "Fokus" koji ove godine predstavlja slovačku kinematografiju, te program filmova dobitnika Master nagrade, odnosno nagrade za životno djelo. Vanja Vascarac, voditelj kratkometražnog programa, rekao je da će se hrvatski kratki film prikazati u posebnom programu jer zadnjih godina on doživljava svoj procvat na domaćoj i međunarodnoj sceni, a sve je dinamičniji, zanimljiviji i produktivniji. Od danas su otvoreni natječaji za program hrvatskih kratkih filmova, koji će trajati do 10. ožujka, te natječaj za radionice, a detalji o tome nalaze se na www.libertasfilmfestival.com.

U okviru festivala održat će se pet radionica - animacijska i scenaristička u suradnji s Hrvatskim filmskih savezom (animacijsku će voditi Kelly Loosli, a scenarističku redateljica Jasmila Žbanić), radionica filmske kritike u suradnji s europskom mrežom mladih kinematografa Nisi Masa, radionica za voditelje art kina i radionica za direktore fotografija.

Festival će ugostiti i radionicu vodeće europske organizacije naconalnih promidžbenih i izvoznih filmskih agencija, a dio filmova s festivala prikazat će se, kao i prošle godine, na web platformi MUBI za distribuciju nezavisnog, festivalskog i klasičnog filma.

Sudionici radionica odlučivat će o najboljem filmu na festivalu, a dodijelit će se i nagrada publike. Ulaz na Forum i na projekcije, koje će se održavati u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik i u kinu "Sloboda", je besplatan. Organizatori festivala su Udruga građana Libertas i tvrtka Valamar hoteli i ljetovališta.

07.02.2011. 14:38:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh