« Život
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
DOBRO JE...

Držite partnera za ruku - što češće!

Držanje za ruke povećava razinu hormona oksitocina, "ljubavnog" hormona koji povećava osjećaj empatije i privrženosti

Zbližit će vas...
Zbližit će vas... (Arhiva)
Više o

držanje za ruke

,

partner

Držanje za ruku je čista i jednostavna neverbalna komunikacija, a može učiniti mnogo, smatra psiholog Matthew Hertenstein. Tijekom jednog istraživanja stručnjaci su zatražili od sudionika da na neverbalan način pokažu svojim partnerima što osjećaju. Držanjem za ruke, 75 posto ispitanika uspjelo je "iščitati" poruku partnera.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu California Los Angeles pokazalo je da držanje za ruke povećava razinu hormona oksitocina, "ljubavnog" hormona koji povećava osjećaj empatije i privrženosti, povjerenja u partnera i povećava želju za seksualnim aktivnostima.

Osim toga, držanje za ruke oslobodit će vas stresa. Nije to nimalo bezazleno, posebice u današnje vrijeme kada je stres mnogima dio svakodnevnice.

Držanjem za ruke dok gledate, primjerice, horor film, manje ćete se bojati. I niste jedini, znanost je dokazala da držanjem za ruke se oslobađate stresa, potvrdio je voditelj istraživanja psiholog dr. James Coan. 

Što se češće držite za ruku, veza će vam biti jača, poručuju stručnjaci

Prednosti držanja za ruke ni tu ne prestaju. Mnogi kada osjećaju bol primaju svoje najmilije za ruke. Nekoliko istraživanja, uključujući i ono sa Sveučilišta Colorado Boulder, pokazalo je da držanje za ruku smanjuje osjećaj boli, ali uzrokuje čak i usklađivanje daha i otkucaje srca.

Čini se kako topli dodir može i poboljšati zdravlje općenito. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Behavioral Medicine, pokazalo je da držanje za ruke pomaže sniziti krvni tlak i pruža osjećaj ugode koji čuva zdravlje našeg srca, navodi se.

Nekoliko je istraživanja pokazalo kako ova jednostavna gesta ima itekako velik utjecaj na bolju povezanost i prisnost među partnerima.

Što se češće držite za ruku, veza će vam biti jača, poručuju stručnjaci

24.08.2019. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh