« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
ČESTITAMO

Država godine je - Urugvaj!

Ima najskromnijeg predsjednika, legalizirala marihuanu i istospolne brakove

Fotografija vijesti
Više o

Urugvaj

,

Jose Mujica

,

legalizacija marihuane

Urugvaj, južnoamerička država koja ima nešto malo manje stanovnika od Hrvatske (3,4 milijuna), predsjednika koji se preziva Mujica, proglašena je državom 2013. godine. Ovu joj je titulu dodijelio ugledi britanski časopis The Economist navevši kao rezlog njezine reforme od kojih koristi može imati cijeli svijet.

Naime, The Economist hvali izglasanu bračnu jednakost u urugvajskom parlamentu nakon koje je Urugvaj postao druga južnoamerička zemlja koja je ozakonila istospolne brakove (nakon Argentine). 

Ali ono što je najvažnije jest to da je takva politika uvećala globalni iznos ljudske sreće bez financijskih troškova, a to je učinila i legalizacijom proizvodnje, prodaje i konzmacije kanabisa. Američka država Colorado također je legalizirala prodaju marihuane.

The Economist hvali i predsjednika Urugvaja Josea Mujicu koji živi skromo, vozi se u Bubi, a avionom putuje u ekonomskoj klasi. 

Ovu su obećanu zemlju novinari nazvali skromnom, hrabrom, veselom i libelarnom i zato je proglasili državom godine.

Hrvatsku bi vjerojatno smjestili na samo začelje liste kandidata - skromnosti nema (osim kod običnih ljudi), hrabrosti nema ni kod običnih ljudi što se vidi po tome da se nitko ne usudi demonstrirati, tužni smo i jadni, a naš "slavni" referendum je jasno pokazao koliko smo liberalni.

03.01.2014. 14:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh