« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
PETAR ČOBANKOVIĆ:

Država će platiti troškove skladištenja pšenice

Neformalno je postignut 'dogovor' o otkupu pšenice po najmanje 1,10 kuna od kojih 95 lipa daje Agrokor, a 15 lipa država

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dorian Horvat/CROPIX)
Više o

Agrokor

,

poljoprivreda

,

Petar Čobanković

,

Vladimir Šišljagić

,

Željko Mavrović

,

Antun Laslo

,

cijena pšenice

,

otkup pšenice

,

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje

Na javnom skupu seljaka koji je danas u Širokom Polju kod Đakova održan zbog nezadovoljstva otkupnom cijenom pšenice i ukupnim stanjem u agraru, ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je kako je država svjesna teške situacije, te će uz poticaj od 0,15 lipa po kilogramu platiti i troškove skladištenja pšenice. Na taj način seljak nije prisiljen u ovom trenutku, koji je nepovoljan zbog niske otkupne cijene pšenice, prodavati je, već može sačekati da se cijena poveća, rekao je Čobanković. Po njegovim riječima od predanih 890.000 tona pšenice, može se očekivati da će 200.000 tona ostati uskladišteno i čekati veću cijenu na svjetskoj burzi, a potom i kod domaćih otkupljivača.

Ocijenio je kako je uz 0,95 kuna za kilogram koliko nudi Agrokor, te dodatak države od 15 lipa po kilogramu, cijena pšenice od 1,10 kuna u ovom trenutku najrealnija, bez obzira što to ne zadovoljava proizvođače pšenice. Podsjetio je dao država seljaka financira i s 2.250 kuna poticaja po hektaru pšenice. Podsjetio je i kako je rebalansom državnog proračuna osigurano dodatnih 250 milijuna kuna za poljoprivredu, te da će ubrzo početi isplata ovogodišnjih poticaja.

Na javnom skupu, koji je uz još nekoliko seljačkih udruga, organizirala Zajednica udruga seljaka Slavonije i Branje, bilo je nazočno oko tisuću seljaka, koji su došli iz svih slavonskih županija, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske, izraženo je nepovjerenje u "najnovija obećanja Vlade koja nije isplatila ni prošlogodišnje poticaje".

Dio okupljenih izrazio je nezadovoljstvo cjelokupnom nebrigom države za agrar, a sve zbog interesa onih koji s proizvodnjom veze nemaju i koji su spremni uvesti pravo smeće od hrane za svoje osobne interese, a čule su se i poruke "Ne znamo do kada ćemo izdržati i kako ćemo reagirati kada sve prelije čašu, a to je blizu".

Osječko-baranjski župan i saborski zastupnik Vladimir Šišljagić, pozvao je ministra Čobankovića da kaže tko je dozvolio da se "55.000 tona ovogodišnje pšenice već izveze", te upitao kada će Hrvatska konačno donijeti agrarni program u kojem će se znati što, koliko i za koje novce proizvoditi. Naglasio je kako je nedopustivo "poigravanje s poljoprivrednim proizvođačima jer je proizvodnja hrane od strateškog značenja za cijelu zemlju". Nedopustivim je ocijenio što seljacima nisu isplaćeni ni prošlogodišnji poticaji u iznosu od 205 milijuna kuna, te ustvrdio da je situacija u agraru teža nego ikada prije.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo, naglasio je kako je cilj današnjeg javnog skupa još jednom pokušati ukazati na tešku situaciju hrvatskog seljaka, te zatražiti da otkupna cijena pšenice ne bude niža od 1,10 kuna po kilogramu.

"Svjesni smo u ovom trenutku da nakon pregovora koje su u ime seljaka obavili neki drugi, među njima i Željko Mavrović, nemamo šanse dobiti 1,25 kuna po kilogramu, ali zato od otkupljivača tražimo da svu pšenicu otkupljuju po 0,95 kuna po kilogramu, kako bi uz 15 lipa koliko na to daje država dobili barem 1,10 kuna, jer sve drugo vodi u pravu propast proizvođača", rekao je Laslo.

Većina sudionika zahvalila se ministru Čobankoviću koji se "za razliku od svoga prethodnika barem pojavio na skupu".

Izvor: Hina

08.08.2009. 14:58:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh