« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Društvene mreže nam ipak ne ubijaju društveni život

Provedeno je istraživanje koje je srušilo mit da Facebook i Twitter loše utječu na druženje s prijateljima licem u lice

Prijateljstvo
Prijateljstvo (Shutterstock)
Više o

Facebook

,

Twitter

,

društvene mreže

,

druženje

,

prijateljstvo

Svi koji tvrde da Facebook, Twitter i ostale društvene mreže loše utječu na naše društvene živote mogu odahnuti. Studija "Social Mythbusting" provedena od strane ExactTargeta i CoTweeta, naime, pokazuje da virtualne mreže ne utječu negativno na susrete licem u lice.

Istraživanje je provedeno u dvije faze. Prva se sastojala od fokus grupe u kojoj su sudjelovale 44 osobe s ciljem utvrđivanja motiva zbog kojih se korisnici povezuju s ljudima i markama na internetu. U drugoj fazi je proveden upitnik u SAD-u na uzorku od 1506 osoba starijih od 15 godina.

>>Da su Bog, Galileo i Titanik imali Facebook...

Predrasuda da se zbog Facebooka ljudi manje druže u "stvarnom životu" u istraživanju nije potvrđena. Oko 27% ispitanika tvrdi da je porastom aktivnosti na Facebooku poraslo i njihovo druženje s prijateljima uživo, dok samo 13% ispitanika tvrdi da se zbog društvenih mreža manje viđa s prijateljima. Kod Twittera su brojke još jasnije - 46% korisnika se češće, a samo 7% rijeđe nalazi s društvom.

Istovremeno, većina korisnika Facebooka (60%) i Twittera (46%) navodi da društvene mreže nisu utjecale na njihove navike i aktivnosti u društvenom životu.

Zanimljivo je i istraživanje koje je provelo poduzeće Vitrue o tome kada smo najaktivniji na Facebooku. Rezultati pokazuju da se najveći intenzitet korištenja postiže radnim danom oko 11, 15 i 20 sati, pri čemu smo najaktivniji srijedom u 15 sati. Najmanje vremena na Facebooku provodimo nedjeljom. 

29.10.2010. 16:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh