« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
MBZ

Drugi blok 31. muzičkog biennala Zagreb od 27. do 29. svibnja

Drugi blok međunarodnog festivala suvremene glazbe 31. muzičkog biennala Zagreb donosi na nekoliko zagrebačkih lokacija niz koncerata, instalacija, kreativnih radionica za djecu i predavanja

Druga runda ;)
Druga runda ;) (Arhiva)
Više o

Muzičko bienalle Zagreb

,

drugi blok

Ključni domaći festival suvremene glazbe, koji ove godine slavi 60. rođendan, svoje je slavljeničko izdanje zbog epidemiološki izazovne situacije iznimno 'prelomio' u četiri bloka, te se tako ove godine održava od travnja do rujna. Nakon održanog prvog bloka, te MBZ Open Aira u sklopu kojeg je održan festival jazz.hr, slavlje ide dalje - drugi programski blok MBZ-a kreće 27. svibnja i traje do 29. svibnja.

Program u četvrtak, 27. svibnja, otvara Ansambl Studenata Muzičke Akademiju za Novu GlazbU, koji će u Muzeju suvremene umjetnosti u 16 sati izvesti djelo 'Svako traženje smisla je...' mladog skladateljskog dvojca, Krešimira Klarića i Lovre Stipčevića.

Nakon toga, u 18 sati, oblikovatelj zvuka, DJ, producent, skladatelj i glazbeni urednik Višeslav Laboš novom instalacijom pod nazivom A-plauzibilno "oslobodit će" aplauz osnovne uloge - uloge zvukovne pohvale - i učiniti ga samostalnim zvukovnim fenomenom. Instalacija će biti otvorena u foajeu MSU-a.

Čembalist Franjo Bilić u MSU Galeriji će predstaviti nekoliko djela domaćih i stranih skladatelja s početkom u 20 sati, a praizvest će djelo 'Jedan/One' Ivane Kiš. Dan u Muzeju suvremene umjetnosti zaključit će Gobi Drab na Paetzoldovoj blokflauti. Na koncertu u 21 sat ona će, između ostalog, praizvesti djelo GD, za Paetzoldovu blokflautu i elektroniku, Ivana Violića.

U petak, 28. svibnja, u 10 sati ujutro u dvorani Hrvatskog Društva Skladatelja Franjo Bilić će održati predavanje i radionicu Čembalo up(to)date, umijeće skladanja za čembalo u 21. stoljeću. Flautist Dani Bošnjak održat će online koncert u 18 sati, na kojem će praizvesti djelo Burleska, minijature za piccolo Dubravka Detonija, a odsvirat će i djela Milka Kelemena te Tomislava Olivera, kao i djela autorica Kaije Saariaho te Diane i Doine Rotaru.

Finale drugog bloka Muzičkog biennala Zagreb održat će se u subotu, 29. svibnja, na nekoliko lokacija u Zagrebu.

Od 12 sati u Galeriji Muzeja suvremene umjetnosti u programu su Razgovorni formati 31. MBZ-a: Skladatelj i muzikolog Lukas Haselböck predavat će o Gérardu Griseyu, muzikologinja Seadeta Midžić i dramaturginja Vedrana Klepica govorit će o Družini mladih, njezinoj ostavštini i utjecaju na današnje umjetnike, kao i o skladatelju Ivi Malecu, a skladateljica Elżbieta Sikora predstavit će svojih Pola stoljeća stvaranja.

Razgovorni formati završavaju zajedničkom raspravom, koja se održava u 16 sati, o Skladateljicama na sceni elektroničke, elektroakustičke i akuzmatičke glazbe, odnosno o refleksiji ženskog umjetničkog stvaranja. Moderatorica razgovora bit će Margareta Ferek-Petrić, a sudjeluju Elżbieta Sikora, Seadeta Midžić, Vedrana Klepica, Michelle Agnes Magalhaes, Yalda Zamani, Lukas Haselböck i Nicolas Debade.

25.05.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh